Forest Bath sarja

 

forest Bath outdoor saippuat

Forest Bath on kotimaisena käsityönä valmistettu täysin biohajoava kolmen palasaippuan tuotesarja, joka käytännöllisyytensä lisäksi sisältää laadukkaita raaka-aineita luonnon monimuotoisuutta vaalien. Heinolassa sijaitsevan Elsan Ekopajan yrittäjäkaksikko, Mari Tiira ja Jenni Äijälä, tuovat markkinoille ympäristöystävällisen tuotesarjan, jonka voi helposti ja turvallisin mielin ottaa mukaan retkelle, mökille, matkalle, caravan-reissuille tai vaikka hotelliin.
Forest Bath tuotteet on kevyitä ottaa mukaan ja ne kulkevat näppärästi sekä siististi uudelleen suljettavassa pussissa. Kaikissa paloissa on naru, jonka ansiosta tuote pysyy hyvin käsissä, ja josta sen myös saa kätevästi roikkumaan käyttöjen välissä. Forest Bath -tuotteet ovat vegaanisia ja hajuttomia sekä vedettömiä. Pesuainesarjan tuotteet pesevät tehokkaasti myös kylmässä vedessä. Palasaippua painaa 20 grammaa ja sen arvioitu kuluttajahinta on 7,90€.
Forest Bath -sarjaan kuuluu tällä hetkellä kolme tuotetta:
Outdoor Soap Marigold on kehäkukkaa sisältävä palasaippua koko vartalon hellävaraiseen pesuun.
Outdoor Shampoo Nettle on nokkosta sisältävä palashampoo kaikenlaisille hiustyypeille.
Outdoor Dish Soap on tiskaukseen ja pyykinpesuun ja muuhun siivoukseen soveltuva palasaippua.
”Olemme todella ylpeitä ja innoissamme Forest Bath -sarjan ilmeestä sekä saamastamme palautteesta”, kertovat saippuatehtailijat Mari Tiira ja Jenni Äijälä. ”Suunnitelmissa on jo uusia lisäyksiä tähän biohajoavaan tuoteperheeseen”, kaksikko väläyttää.
Forest Bath kehitettiin tarpeeseen
”Ajatus tuotesarjasta lähti lentoon kun kesällä 2022 Hämeenlinnan Evolla järjestettiin partiolaisten suurleiri, jonne haluttiin tarjota tuotteita, joilla leiriläiset voisivat pestä ympäristöystävällisesti, vaalien retkeilyalueen luontoa”, kertoo Jenni Äijälä.
”Markkinoilta ei löytynyt toista yhtä kevyttä ja käytännöllistä tuotetta retkeilyyn”, toteaa Mari Tiira.
Erälehti 11/2022 testasi tuotteet ja kirjoitti: ”Elsan Ekopajan narusaippuasarja on tervetullut uutuus vastuullisen retkeilijän ja vaeltajan pesuvälinepussiin. Pienet saippuat kulkevat kätevästi mukana ja soveltuvat retkeilykäytön ohella mökkiläisille, matkailijoille ja karavaanareille.”
Ulkoilmaihmisille kehitetty pesuainesarja sai niin hyvän vastaanoton, että kokemusten pohjalta kehitettiin Forest Bath -tuoteperhe uudenlaisella ilmeellä, mutta hyväksi havaituilla ja kiitetyillä saippuaresepteillä. Uusi palasaippuasarja ympäristötietoisille käyttäjille ja jälleenmyyjille on saatavissa heti.

Media:

Itä-Häme 4.3.2023
Itä-Häme lehti julkaisi 4.3.2023

Heinolalainen Elsan Ekopaja on kehittänyt ympäristöystävällisen ja retkeilijän reppuun sopivan pesuainesarjan, joka on suunniteltu erityisesti ulkoilmaihmisille. Uusi tuotesarja lanseerattiin perjantaina Vuohkalliossa sijaitsevan saippuatehtaan tiloissa.

Ajatus kolmen palasaippuan sarjasta syntyi viime kesänä, kun Hämeenlinnan Evolla järjestettiin partiolaisten suurleiri. Saippuatiimi halusi tarjota leirille biohajoavia tuotteita, joita leiriläiset voisivat käyttää peseytymiseen tai astioiden ja vaatteiden pesemiseen retkeilyalueen luontoa vaalien.

Oman panoksensa tuotesarjan kehittämiseen on tuonut retkeilytoimittaja Joppe Ranta. Hän kiinnostui tuotteista ja testasi niitä, minkä jälkeen hän päätti lähteä tapaamaan Elsan Ekopajan toimitusjohtajaa Mari Tiiraa ja henkiöstöpäällikköä Jenni Äijälää.

Ranta näki, että heinolalaiselle innovaatiolle oli selvästi kysyntää, mutta hän huomasi myös, että yrittäjäkaksikkoa vaivasi suomalainen vaatimattomuus. Tiira ja Äijälä ovat nyt samaa mieltä.

– Emme osanneet itse nähdä, miten hyvä tuote meillä on käsissämme ja millainen potentiaali sillä voi olla. Joppe on osannut neuvoa kädestä pitäen, millaiset asiat pitää tuoda esiin, kun tuotetta lähdetään markkinoimaan, Äijälä sanoo.

Uutta Forest Bath -tuoteperhettä on tuotteistettu Rannan antamien vinkkien ja ideoiden pohjalta. Biohajoavat saippuat, shampoot ja pesuaineet valmistetaan edelleen samalla hyväksi havaitulla resepteillä, mutta tuoteperheen visuaalinen ilme on kokenut muodonmuutoksen.

Emme osanneet itse nähdä, miten hyvä tuote meillä on käsissämme.

Jenni Äijälä

Yhteistyö saippuatiimin kanssa on ollut antoisaa kokeneelle retkeilytoimittajalle.

– Kahden kuplan projektissa on sovitettu yhteen kahta erilaista näkemystä, mutta samalla molemmat ovat oppineet toisiltaan. On hienoa, että tiimi on kehittänyt useita hyviä tuotteita eri kohderyhmille. Se lisää yrityksen uskottavuutta, Ranta sanoo.

Mari Tiiran mukaan kaikki saippuapajalla valmistetut tuotteet ovat jollain tavalla tiimiläisten intohimojen kohteita. Retkeilijöille suunnattu tuotesarja on Jenni Äijälän lempilapsi. Myös saippuanvalmistuksesta vastaava Aliisa Seppänen on ulkoilmaihmisiä.

Retkeily- ja luontobuumi on Äijälän mukaan kasvanut viime vuosina, mutta biohajoavia ja reppuun kätevästi mahtuvia pesutuotteita on vaikeaa löytää tavallisten kauppojen hyllyiltä.

– Viikon kestävälle vaellusreissulle tarvittavaa ruokamäärää ei voi vähentää, mutta repussa kannettavien vaatteiden määrää voi, jos pesee välillä pyykkiä, hän kuvailee.

Mari Tiira toteaa, että markkinoilta ei tällä hetkelllä löydy toista yhtä kevyttä ja käytännöllistä pesutuotetta retkeilijöille. Biohajoavista saippuoista on muitakin vaihtoehtoja, mutta nestemäiset tuotteet on usein pakattu muovipulloon, joita ei sovi jättää luontoon. Muoviset saippua- ja tiskiainepullot voivat myös vuotaa tai rikkoutua retkeilijän kassissa.

– Tuotteemme sopivat kokonsa puolesta myös mökkeilijöille, veneilijöille, karavaanareille ja muille matkailijoille, Tiira sanoo.

Elsan Ekopaja oli vielä pari vuotta sitten yhden naisen yritys. Nyt se työllistää kahden yrittäjän lisäksi kaksi työntekijää ja yritysmyynnistä vastaavan myyjän.

– Kehittelemme ideoita, jotka voivat olla hyvällä tavalla hulluja. Läheskään kaikki eivät päädy toteutukseen asti, Tiira paljastaa.

Saippuatiimi lähtee toukokuussa esittelemään innovaatiotaan erämessuille Ouluun ja Poriin. Joppe Ranta pääsee ottamaan tuotteet hyötykäyttöön, kun hän osallistuu Tanskassa järjestettävään nelipäiväiseen retkeilyalan tapahtumaan.

– Toisin kuin Suomessa, Tanskassa yövytään teltoissa tapahtuman ajan, Ranta kertoo.

Toimittaja Anna-Kaisa Kallio 

 

Erä-lehti 11/2022

Erä-Lehti 11/2022

Narusaippuaa retkelle.

Hyvät ideat ovat yksinkertaisia ja sattumalla on usein sormensa pelissä.

Näin kai voidaan sanoa myös Elsan Ekopajan Retkeilijän narusaippuasarjasta, joka lanseerattiin kuluvan kesän korvalla.

Partiolaisten suureleirille lähtijöiden toivottiin pakkaavan mukaansa biohajoavaa saippuaa. Marketsaippuoissa ekologisuus on harvinaista, joten leiriläisten keskustelupalsalla peräänkuulutettiin hyviä saippuavinkkejä. 

Heinolassa toimiva Elsan Ekopaja oli jo parin vuoden ajan käsityönä valmistanut ekologisia ja biohajoavia palasaippuoita, joten osaamista löytyi ja idea pulman ratkaisemiseen.

Kun suuresta saippuakakusta leikataan normaalisti kitarankielileikkurilla saippupalan peruskokoja, pienittiin retkeilijöiden käyttöön tarkoitetutu saippuat vielä pienemmiksi, 20 grammaisiksi paloiksi.

Palojen toiseen päähän kaiverrettuihin reikiin pujotettiin nyöri ja pesupalat pakattiin uudelleen suljettaviin paperipintaisiin pusseihin. Kun saippuaa valmistetaan, sekoitetaan raaka-aineet keskenään ja kaadetaan muottiin hyytymään.

Seos saa saippuoitua noin vuorokauden ennen kuin se leikataan paloiksi. Tämän jälkeen palat saavat tekeytyä noin neljän viikon ajan ennen pakkaamista. 

Retkeilijän saippuapalat valmistuivat juuri ajoissa ja ehtivät parahiksi Evolle leirikauppaan myytäviksi. Uusi tuoteryhmä oli syntynyt.

Pesuja luonnonhelmassa.

 Retkeilijän pesuainesarjaan kuuluvat Kehäkukka-narusaippua, Nokkonen narushampoo ja Narusiivoussaippua. Ne olivat aktiivisessa käytössä myös kesämökillläni, jossa vanha sauna purettiin ja tilapäinen pesupaikka rakennettiin pihalle. Kaasukeittiellä lämmitettiin pesuvesi ja ladattavalla mökkisuihkulla ruiskutin sen päälleni. Kun on vuosia pessyt nestesaippualla, tuntui palasaippua aluksi oudolta.  Ensimmäinen iso yllätys oli saippuan runsas vaahtoavuus. Jo pienellä määrällä vettä saippusta sai pesuvoiman irti. Nopeasti uuden palan kulmatkin pyöristyivät, kun saippuaa tanssitti iholla.
Saippuan valmistusaineissa on muun muoassa ihoa kosteuttavaa kotimaista camelinaöljyä, kookos-, oliivi-,risiini- ja rypsiöljyjä, kaakaovoita, merisuolaa ja kehäkukan terälehtiä.
Palasaippuasta jää iholle hieman nihkeä, mutta miellyttävä tunne. Kehäkukkasaippua on täysin lisäaineeton ja tuoksuton tuote, joka hajoaa luonnollisesti eikä saastuta.
Retkeilijän palashampoo puolestaan vaahtoaa hyvin myös kylmällä vedellä pestessä, joten tukka tulee puhtaaksi, vaikka ei olisi mahdollista lämmittää vettä.
Palashampoo sisältää luomunokkosjauhetta, hiuspohjaa syväpuhdistavaa bentoniittisavea, camelinaöljyä ja luomuolutta. Valmistajan mukaan nokkosshampoo sopii erityisesti rasvoittuville hiuksille. 
Vaikka saippua ja shampoo ovatkin biohajoavia, ei niiden kanssi silti lutrattu järvessä, vaan pesuvedet imeytettiin hiekkakerroksen kautta maahan.
Saippuan ja palashapoon riittoisuus on pitkälti kiinni käyttäjästä. Valmistaja kertoo tarinaa viiden naisen vaellusporukasta, jolle yksi saippuapala riitti viikon reissuun.
Omien käyttökokemusten perusteella tarina on uskottava. Saippuapala riittää helposti kymmeneen pesukertaan ja shampoolla pesee hiukset hieman useammin.
Narusaippua retkitiskeihin
Sysäyksen saippuanvalmistukseen heinolalainen Mari Tiira sai, kun hänen herkkäihoinen tyttärensä Anna ei enää löytynyt kaupoista sitä ainoaa pesuainetta, jota pystyi käyttämään.
Tiira haki kiivaasti tietoa saippuoista ja niiden tekemisestä, kunnes oikea koostumus löytyi parin kokeilun jälkeen.
Koska Tiira oli tuolloin toipumassa vain neljän kuukauden ikäisenä synnynnäiseen sydänvikaan menehtyneen Elsa-tyttärensä kuolemasta, saippuatehdas rakentui hänen muistolleen.
Monissa Elsan Ekopajan saippuoissa hyväntekeväisyys kulkeekin tuotteen rinnalla. Esimerkiksi Nallen hunajasaippuasta menee osuus Lastenklinikoiden kummeille. 
Koululuokille, urheiluseuroille ja vastaaville räätälöidyt varainhankintatuotteet ovat nousseet suureen osaan saippuatehtaan toiminnassa.
Siivoussaippuat ovat tärkeä osa Elsan Ekopajan repertuaaria ja siksi sellainen on tehty myös retkeiliöille.
Testikäytössä sillä pestiin useammankin kerran retkiastiasto ja keittimen kattila. Palasaippualla tiskaaminen vaatii myös totuttelua, sillä nestemäinen pesuaine on niin tuttu jokapäiväinen tuote. 
Siivoussaippuassa nyörin voi kietaista saippuapalan ympärille ja raaputtaa sillä likaa irti astioista. Tiskaamisen ohella siivoussaippualla voi pyykätä reissun päällä kätevästi myös sukat, alushousut tai muut hikiset vaatteet. 
Erän suositus: 
Elsan Ekopajan ekologinen narusaippuasarja on tervetullut uutuus vastuullisen retkeilijän ja vaeltajan pesuvälinepussiin. Pienet saippuat kulkevat kätevästi mukana ja soveltuvat retkeilykäytön ohella myös mökkiläisille, matkailijoille ja karavaanareille. 
Toimittaja Joppe Ranta.
Asiakkaidemme kokemuksia:
Forest Bath outdoor soap
"Hyvin toimi narusaippua Urho Kekkosen kansallispuistossa hiihtovaelluksella. Tuote sopii kyllä hyvin omaan kevytretkeilyaatteeseen kun ei tarvitse kantaa turhaa vettä nestesaippuan muodossa eikä talvella pelätä saippuan jäätymistä. Kaverin nestesaippua oli Luirojärven saunaan mentäessä jäässä!"
@@monsieurbrandt

Tuotesarja joka syntyi omiin tarpeisiin

Oman lapsen herkälle iholle alkoi syntyä tuotteita jotka toimivat nyt monien atoopikkojen ja herkistyneiden apuna kautta maan. Lue lisää mistä kaikki sai alkunsa.

Lue tarina