Elsan Ekopajan tarina

Tyttären muistolle ja iholle. 

 Annan ja Elsan äiti, Elsan Ekopajan perustaja, Mari Tiira kertoo:
Mari Tiira
kuva: Mari Tiira
Elettiin vuotta 2017. Ihana uusioperheemme oli saamassa yllätysvauvan. Jo raskausaikana tiesimme, ettei vauvalla ole kaikki hyvin, mutta 9.10.2018 saimme pienen, suloisen ja hyvinkin elävän tyttären syliimme. Elsalle oli kuitenkin raskausaikana kehittynyt nurinkurinen verenkierto ja reikäinen sydän. Tämä selvisi meille, kun Elsa täyttä 3 kuukautta, siihen asti saimme elää ihanaa, pumpulinpehmeää vauva-arkea kotona. Elsan elämä päättyi 4 kuukauden ja 9 päivän ikäisenä. Hän eli kauniin, rakkaudentäyteisen, ja kokonaisen, täyden elämän perheemme lapsena. 
Elsa Ilona Tiira
kuva: Elsa Ilona Tiira
Lapsen menetys on suurin mullistus mitä ihmisen elämässä on mahdollista tapahtua. Surun kanssa ei välttämättä koskaan selviä ja elämä muuttuu totaalisesti. Omalla kohdallani kävi niin, että menetin työkykyni aiempiin ammatteihini. Olen toimitunut psykiatrisena sairaanhoitajana, hyvinvointivalmentajana sekä markkinointityössä. 
Olin siis työkyvytön, ja päätös eläkkeestä ei ollut enää kaukana.
Otin sohvan selkään, kaukosäätimen käteen ja katsoin Netflixin läpi. 
Sitten minulle tuli tylsää. Alkoi syntyä ideoita ja yksi niistä koski toista tytärtäni, Annaa, joka oli silloin 11-vuotias.
Lapsi kemikaaliyliherkkyys Elsan Ekopaja
kuva: Anna Tiira
 Annalla on aina ollut hyvin herkästi reagoiva iho. Jossain vaiheessa Annan vauvaikää olin ymmärtänyt, että ajoittain iholle nouseva ihottuma johtui pyykinpesuaineesta. Olin valehtematta kokeillut 30 eri merkkistä ainetta ja kaikista, myös hyvin sensitive- aineista on Annan ihoon nousi ihottumaa. Sen hetkinen sopiva aine oli yhtäkkiä loppunut kaikista kaupoista ja jouduin päätöksen eteen, lähdenkö taas kokeilemaan uutta ainetta? Seikkailtuani internetissä löysin ohjeen jolla voisin tehdä itse kemikaalivapaan pyykkipulverin. Siihen tulisi vain kolmea tai neljää kaupasta löytyvää ainetta. Innoissani ostin nuo aineet ja raastoin kotona ensimmäisen itsetekemäni pyykkipulverin, laitoin sen kauniiseen lasipurkkiin, ja marssin pihasaunaan pesemään pyykkiä. Ennenkuin olin saanut ensimmäistäkään konetta pyörimään, pudotin tuon lasipurkin lattialle, ja pulveri sekoittui tiheään lasinsirumassaan....
Elsan Ekopajan viritys
kuva: ensimmäinen pyykkipulveri
JOSKUS SIRPALEET TODELLAKIN TUOTTAVAT ONNEA!
Palasin sohvalle lannistuneena. Palasin tuohon ohjeeseen kuitenkin ja luin tekstin loppuun. Siinä sanottiin ettei pyykkipulveriin pidä missään tapauksessa raastaa Marseillen saippuaa! Se sisältää rasvaa ja saattaa tukkia koko koneen. Olinkin tietämättäni saattanut juuri pelastaa uudehkon pesukoneemme tuholta. No, mitä saippuaa tuohon pulveriin olisi pitänyt raastaa? Uusi termi Siivoussaippua virtasi alitajuntaani. Mistä sitä saa, miksi kaupassa ei ole sitä myynnissä? Pyykkipulverini oli enää yhdestä aineesta kiinni!
Sukelsin saippuan kiehtovaan maailmaan. Kävin läpi pitkän opiskelun ja turvallisuuskoulutuksen käytyäni aikaiseksi ensimmäisen siivoussaippuani.
Ensimmäinen siivoussaippua Elsan Ekopaja
kuva: Ensimmäinen siivoussaippua
Olin niin ylpeä itsestäni, sain todella tehokkaan ja Annan iholle täydellisesti sopivan, kemikaalivapaan ja biohajoavan pyykkipylverin. Ja tällä kertaa pulveri selvisi ehjänä pesukoneeseen (lasipurkkeja ei enää ollut :)
Olin joutunut innostuksen pyörteeseen ja jossain vaiheessa saippuakokeiluja keksin että tuleva joulu on se paikka mihin saan paketoitua innostukseni ja aloin kokeilla eri reseptejä myös palasaippuaan. Muotoilin erilaisia reseptejä hiuksille, vartalolle ja siivoukseen. Halusin tuoda saippuoihin uutta innostunutta persoonaani ja Elsan vauvanpehmeyttä. Värit, tuoksut ja elämäntäyteisyys valtasi uudelleen kotimme ja sieluni.
Käsillä tekeminen oli parantavaa ja ihanaa. Jossain vaiheessa Anna totesi että meillä ei ole noin montaa sukulaista, pitäisikö minun myydä näitä saippuoita? Naurahdin hänelle, tiesin että koronan vuoksi ei joulumyyjäisiäkään järjestettäisi. Mutta tuo idea jäi itämään ja luettuani muutaman rohkaisevan kirjan ja viestin, lamppu syttyi päässäni. Voisin luoda itselleni saippuanvalmistuksesta työn jota rakastan ja johon kykenen.
Myöhemmin olen ymmärtänyt että Elsan Ekopajan saippuat eivät ole hoitaneet vain minua. Tyttäremme nimeä kantava yritys hoitaa pieniä ja suuria rikkoja ympäri Suomen. Saippuoissamme on mukana runsasvaahtoista sielukkuutta, tuoksuvaa perhekeskeisyyttä sekä juurevaa järvisuomalaisuutta joka kumpuaa jostan syvältä omista juuristani. 
Kaikki vain yhden rikkoutuneen lasipurkin vuoksi. 
PARI VUOTTA MYÖHEMMIN.
Elsan Ekopajalla on vuonna 2023 töissä kolme sairaanhoitajaa sekä ukrainalainen käsityöläinen. Olemme jokainen kokeneet jonkinlaisen mullistuksen elämässämme jotta tiemme ovat loksahtaneet yhteen ja hioutuneet upeaksi tiimiksi. 
Elsa ei koskaan tule takaisin fyysisessä muodossa. Mutta hän on Elsan Ekopajan pikkupomo, ideoiden alkujuuri ja sydän. Elsan elämällä on valtava merkitys ja se kasvaa päivä päivältä suuremmaksi. 
Elsan Ekopaja haluaa tukea heikommassa asemassa olevia ja lahjoitammekin saippuaa kriisialueille, vähävaraisille ja kaikkeen hyvään tarkoitukseen. Lisäksi olemme luoneet hyväntekijäsaippuat, joista pääset lukemaan lisää 
täältä.
 

TAKAISIN ETUSIVULLE TÄSTÄ

KAUPPAAN TÄSTÄ

Elsan Ekopaja

 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti