Elämäni koirat-tuotesarja

Ensimmäinen tuote Calming Bar

Elsan Ekopajan ensimmäinen koirashampoo kehitettiin rakkaan enkelikoiramme Hessun tarpeisiin. Hessu oli rodultaan amerikancockerspanieli, ja hänen turkkinsa oli pitkä ja nopeasti kasvava. Tämän rodun turkki hoidetaan ja selvitetään niin, että se pestään muutaman viikon välein ja föönaten harjataan suoraksi ja takuttomaksi. Turkin laatu asettaakin omat haasteensa sen alla sijaitsevaan ihoon. Hessulla iho-ongelma näkyi kovana kutinana ja hilseilynä.

Ensimmäiset kuusi vuotta Hessun elämästä kokeilin kymmeniä eri shampootuotteita ja jokaisen kohdalla iho reagoi eri tavalla. Jotkut shampoot pahensivat kutinaa valtavasti, toisista tuli heti pesun jälkeen verinen ihottuma. Oli kamalaa nähdä rakkaan koiran kärsivän niinkin tärkeästä asiasta kuin pesusta. Pitkä turkki takkuuntui talvella erityisesti tassuista ja kainaloista ja takkujen selvittäminen ilman pesua tuntui mahdottomalta. Lopulta päädyin ajamaan Hessun turkin aina keväällä kokonaan koneella lyhyeksi ja talveksi turkki kasvoi takaisin. Hilseily ja kutina iholla jatkui turkin lyhyydestä huolimatta. 

Yhtään kunnollista ja toimivaa shampoota en Hessulle kuuden vuoden aikana löytänyt. Kutina oli toisinaan todella kova ja heräilin itsekkin yöllä Hessun raapimiseen.

Oikeastaan heti Elsan Ekopajan ensimmäisten kuukausien aikana päädyin siihen, että minun on kehitettävä itse omalle koiralleni sopiva shampoo. Onnistuinkin siinä yli omienkin odotusteni. Calming Bar palashampoo toimi ihanasti, Hessun iho rauhottui ja hänellä alkoi aivan uusi elämä.

 

Huomasin myös toisen todella ison asian. En ollut koskaan pessyt koiraa palashampoolla (varmaankin siksi, kun niitä ei ollut markkinoilla) ja hämmästyin miten helppoa peseminen oli.

Pala vai pullo?

Pulloshampoolla pesu sujui yleensä näin: Laimensin shampoota johonkin astiaan, kastelin koiran, yritin pitää koirasta kiinni samalla pyrkien levittämään laimennettua shampoota koko koiran kropalle. Useinmiten sitä osui vain koiran selkään, josta se valui kyllä tassuihin. Mutta kainaloihin en shampoota saanut millään ja usein juuri ne takkusimmat ja kutisevimmat alueet jäivät ilman pesuainetta. Pesu oli stressavaa sekä koiralle, kuin minulle eikä se innostanut kumpaakaan. Hessu kehitti suihkunvälttämistaidon huippuunsa. Vaikka en ollut kuin ajatellut viedä Hessun pesulle, noustessani sohvalta ei Hessusta näkynyt kuin hännänpää kun hän livahti pöydän alle piiloon.

Kuinka palalla pestään koira?

Kuinka sitten pesu alkoi sujumaan ensimmäisestä palasta lähtien? Kastelin Hessun suihkulla märäksi, levitin Calming Baria kevyesti hieroen joka paikkaan, hieroin vielä runsaan vaahdon kanssa Hessun ihoa, jolloin hän rentoutui oikein kunnolla ja nautti. Samalla palan vaikuttavat aineet saivat rauhassa imeytyä ihoon ja Hessu sai yhdestä palasta kokonaisvaltaisen spa-elämyksen. Palalla oli todella helppo päästä tassuanturoiden väleihin ja kainaloihin sekä mahan alle. Palalla oli myös todella paljon helpompaa pestä herkkä kasvojen alue ja korvat. Ei ollut pelko siitä, että shampoota valuisi silmiin tai korvakäytäviin.

kuinka koira pestään palashampoolla?

(katso Elsan Ekopajan youtube-kanavalta kun pesen Hessun palashampoolla)

Lopputuloksena oli aina rento ja rauhallinen Hessu. Kutina loppui aina kuin seinään pesun jälkeen ja hilse oli poissa. Oli ihana saada niin rauhallinen ja tyytyväinen koira syliin.

Calming bar on elänyt omaa elämäänsä hyvin tyytyväisten koiranomistajien kodeissa jo yli kaksi vuotta. Koimme kuitenkin, että tässä ei ollut vielä kaikki!

Mitä piti vielä kehittää?

Aloimme tehdä yhteistyötä koiraihmisten kanssa selvittääksemme niitä tarpeita, joita aivan tavallisten koirien omistajat toivat esiin.

Toivottiin mm.

-turkkia hoitavaa shampoopalaa

-hoitoainetta

-toimivaa tassuvahaa

-tassusaippuaa

-tuoksuttomuutta

Puhutaanko hetki hajusteista?

Teimme hieman markkinatutkimusta ja osottautui, että markkinoilta löytyi todella paljon tuoksuvia tuotteita, mutta hajusteettomia olikin vaikeampi löytää.

Kehitimme tuotesarjaa muutaman vuoden ja hioimme sitä täydelliseksi testaajakoirien ja trimmaajien avustuksella. Palaute alkoi olla täydellistä, ainoa kehitystarve oli edelleen tuoksu/ tuoksuttomuus. Calming Bariin olimme lisänneet miedon tuoksun, jossa ei ollut allergisoivia aineita.

Ihmisen nenään puhtaus tuoksuu usein joltakin. Huomaamme sen päivittäin tehtaanmyymälässämme. Ihmisten saippuapaloista kiinnostuneet ottavat poikkeuksetta palan käteen ja nuuhkaisevat sitä. Usein yhdistämme tuoksut puhtauteen. Tuoksuttomilla tuotteilla on usein oma, mutta pieni käyttäjäryhmänsä. Jotkut koiranomistajat eivät pidä koiran hajusta, ja saattavat siksi haluta shampoon tuoksuvan puhtaalle. Tämä kaikki on todella ymmärrettävää. Uskomme myös, että pestävien turkkirotujen omistajat innostuvat enemmän itsekkin pesemään koiraansa, jos edellinen pesukokemus on jäänyt mukavana tuoksuna muistiin. Itse myös pidin miedosta tuoksusta Hessun pesun jälkeen, mutta aloin miettiä asiaa enemmän koiran näkökulmasta, kun eräällä syksyisellä metsälenkillä havahduin:

Hessu ja Siru koirat

Meillä on Hessun lisäksi koira nimeltä Siru. Siru on sekoitus Labradorinnoutajaa, bokseria ja saksanpaimenkoiraa. Siru on sielultaan noutaja. Kun menemme umpimetsään lenkille, Sirulle heitetään lelua, keppiä tai frisbeetä. Siru jaksaa juosta vähintään tunnin yhtä mittaa lelua etsien.

Punkkisuihke herätti

Kesällä ulkona on punkkiaika. Olemme pyrkineet siihen, ettemme käytä myrkkyjä punkkien karkoittamiseen. Meillä on ollut käytössä suihke, jota suihkimme koirien turkkiin aina ulos lähtiessä. Tämä suihke on vahvantuoksuinen, koska se on täysin sitronella-peräinen ja on toiminut melko hyvin punkkeihin. Mutta Sirun noutajanvaistot menevät sekaisin punkkikarkotteen hajuista. Sirun on todella vaikea löytää leluaan metsästä punkkiaikaan. Hajuaisti ikään kuin puuttuu kokonaan ja hän menee ainoastaan näön ja kuulon varassa. Viime syksynä ymmärsin siis, että koiran tärkein ja rakkain aisti menee helposti rikki tuoksuista.

Hajuaisti on tärkein

Koiran hajuaistin on arvioitu olevan jopa 100 000 kertaa herkempi kuin ihmisen ja sen hajuepiteelin aistinsolujen määrän olevan 20 - 40-kertainen ihmiseen verrattuna. (Lähde: Duodecim-lehti)

Hajuaistin tärkeys korostuu koirilla, joille nenä on työväline. Tällaisia ovat kaikki metsästyskoirat, etsijäkoirat, huumekoirat, poliisikoirat, hypokoirat, syöpäkoirat ja opaskoirat.

Se tuoksu, mikä koiraan jää pesun jälkeen saattaa tuntua meistä ihmisistä ihanan raikkaalta ja miedolta, voi koiran nenään olla sietämätön. Siksi päätimme kehittää kokonaan uuden, koirien tärkeintä vaistoa kunnioittavan, ekologisen ja hellävaraisen tuotesarjan.

Sarjan nimeksi tuli Elämäni koirat.

Minun elämässäni on ollut neljä koiraa: Hertta, Hessu, Siru ja Pepe.

Tuotesarjassamme on kuitenkin viisi tuotetta. Viides elämän koira löytyi onneksi läheltä, Jennin siskon ihana Maisa-koira antoi nimensä yhdelle tuotteelle.

Kerrotaampa näistä elämäni koirista vähän lisää:

HERTTA

Hertta oli koirani 1990- luvulla. Hertta oli rodultaan amerikanncockespanieli ja luonteeltaan vallattoman suloinen ja utelias koira. 1990-luvulla opin paljon koiranhoidosta ja trimaamisesta, mutta sitten koiraelämään tuli pitkä tauko. Muutin Englantiin sairaanhoitajan työn perässä ja silloisten karanteenisääntöjen takia luovuin Hertasta. Elämääni syntyi ihmislapsia ja koiran pito ei tuntunut ajankohtaiselta.

Hertta vuonna 1997

Tassujen pesu

Hertta toimi inspiraationa tassu-ja nassusaippuaan. Pienellä narusaippualla pääsee helposti kuraisten tassuanturoiden väleihin. Tassuihin jää helposti märällä kelillä uskomattoman iso määrä hienoa hiekkaa ja kosteutta. Etenkin turkkiroduilla on siis todella tärkeeä trimmata tassukarvat lyhyeksi ja pestä tassut joka päivä vedellä ja saippualla. Mikäli koiran havaitsee nuolevan ja nyppivän hampaillaan tassuja paljon, on kyseessä jo ongelma joka kannattaa hoidattaa eläinlääkärillä. Pidä siis tuulikaapissa tai kylpyhuoneessa aina tassusaippua valmiina, pese tassut lenkin jälkeen ja pidä huolta että anturoiden välit kuivuvat hyvin.

Koiran kasvojen pesu

Hertta tassusaippualla on todella helppoa pestä myös koiran herkkä pään ja kasvojen alue. Pienellä palalla voi varoa herkkiä silmiä ja korvakäytäviä. Pääset palan avulla helposti myös pesemään koiran ”partaa” johon ruoka ja katulika tarrautuu kiinni, aiheuttaen suun alueelle pahimmassa tapauksessa jopa tulehduksia. Hertta saippua on todella hellävarainen ja hoitava, se ei kuivata tassuja pesun yhteydessä. Narusta pikkusaippuan voi  pujottaa ranteen ympärille pesun ajaksi ja sen voi ripustaa vaikka pyyhekoukkuun jossa se saa kuivahtaa käyttökertojen välillä.

HESSU

Hessu koira

Elämään alkoi taas mahtumaan koira, kun lapset kasvoivat. Hessu tuli elämäämme kun nuorin, Anna oli 7 vuotias vuonna 2014. Hessukin oli amerikancockerspanieli ja hänen ihonsa toimi ensimmäisen koirashampoon, Calming Barin innoittajana. Hessu oli koko perheen lellikki, ihana mussukka ja liikuttaja. Hessu rakasti myös Elsaa ja vartioi tätä lämmöllään ja läheisyydellään aina kun se oli mahdollista. Hessu muuttui Elsan enkelikoiraksi syksyllä -23. Hessun vaativalle iholle ja turkille on kehitetty Calming Bar palashampoo. Calming bar tulee jäämään valikoimastamme pikkuhiljaa pois.

Mutta ei hätää, melkein täysin sama pala löytyy nyt Hessun nimea kantavasta palasta. Ainoa muutos Calming bariin on tuoksu, jonka jätimme pois. Palassa on edelleen fantastiset, ihoa hoitavat raaka-aineet ja ihoa rauhoittava pesutulos.

SIRU

Syksyllä -19 meille muutti energiapakkaus Siru. Siru on sekarotuinen musta koira, jolla on vesinoutajan vettähylkivä turkki, joka ei paljon pesua vaadi. Kun olemme talvisin lenkillä lumisateessa, Siru kylpee lumikasoissa. Kun pääsemme autoon, Siru ravistaa itseään kerran ja on täysin kuiva.

Kuivan ihon rasvapesu

Pesen Sirun turkin vain tarpeen mukaan, yleensä 2 kertaa vuodessa. Kun Sirulla on karvanlähtöaikaan kovaa kutinaa, helpottaa se usein Calming barilla (nykyäään Hessu shampoo) pesulla. Kovan kutinan ollessa päällä, hieron ensin shampoota turkkiin ja sitten lisään käsilläni shampoovaahtoon jotain ruokaöljyä mukaan, itse käytän kotimaista Camelinaöljyä, mutta varmasti myös oliiviöljy ajaisi saman asian. Tällainen rasvapesu tuntuu sopivan Sirun iholle hyvin. 

Tassujen haasteet

Sirun haasteena ovat  myös tassut, jotka ovat rajulla käytöllä kesät talvet. Tassut kovettuvat ja halkeilevat, mikäli niitä ei hoida päivittäin. Hiekotushiekka, pakkaset, teiden suolaus ja hurja vauhti haastavat anturoita entisestän. Aivan Sirun tarpeisiin, hänen innokkaalla avustuksellaan kehittyi täydellinen tassuvaha, ja se sai nimensä Sirun mukaan. Tämä tassuvaha pitää sisällään juuri sopivan määrän mehiläisvahaa, lanoliinia ja syvältä ihoa hoitavaa kotimaista camelinaöljyä. Siru tassuvaha on pitkän kehitystyön tulos ja sitä on testattu Sirun lisäksi trimmaajien ja koiranomistajien kanssa. 

PEPE

Syksyllä -23, Hessun kuoleman jälkeen meille muutti pikkuinen Pepe. Pepe on rodultaan kääpiövillakoira. Pepe on täyttänyt jokaisen perheenjäsenen sydämen lisäksi sylin. Pepe lähtee kanssani töihin Saippuatehtaanmyymälään joka päivä ja levittää iloa tullessaan. Pepeä saat tulla tapaamaan Heinolaan, hän ottaa sinut avosylin vastaan.

 

Villakoiran turkki on aivan omanlaisensa. Pepe on ensimmäinen villakoirani ja huomasin pian, että hänen turkissaan minulla on aivan uudenlaiset haasteeni. Villakoiran turkkia pitää pestä parin viikon välein. Sen turkki ei hylji vettä lainkaan eli se on täysin rasvaton ja aluskarvaton. Lumipaakut tarttuvat lenkillä jokaiseen karvaan ja aiheuttavat takkuja.  Pesun jäljiltä on tärkeää, että turkki on tuuhea ja takut lähtevät föönaamalla auki helposti. Siksi kehittelimme Pepen tarpeisiin turkkia hoitavan palashampoon.

Pepe-palashampoopesun jäljiltä hänen turkkinsa on pehmeä ja kuohkea kuin hattara. Pesun jälkeen turkki on helppo föönata suoraksi ja takuttomaksi. Puhdas villakoira tuoksuu fantastiselta ilman hajusteita.

MAISA

Maisa on Jennin siskon, Mian silmäterä. Maisa on rodultaan espanjanvesikoira ja on tullut Mian elämään rescue-koirana.

Maisa on 10 vuotiaaksi koiraksi kovin pentumainen ja ihmismäinen PERSOONA. Maisa komentaa, riehuu, suuttuu ja mököttää, mutta ei koskaan tee tuhmuuksia. Maisa on läheisriippuvainen mammantyttö, sohvatyyny ja herkkusuu. Pellolla heinässä ja nurmikolla piehtaroimista rakastava sielunkumppani. Maisa on aina paikalla siellä, missä on mahdollista saada rapsutuksia tai herkkuja. Jos ei kellään ole kiire mihinkään, ei ole Maisallakaan. Se makaa mielellään tyytyväisenä sohvalla ja välillä puhtoisena sängyssäkin hitaita aamuja vietellen. Valmiina kyllä kaikkeen, kunhan vaan perhe on mukana. Mökkeily on Maisan mielestä parasta, koska pääsee vapaana uimaan. Se on Maisan lempipuuhaa kesällä.

Maisa-koiran nimeä kantaa koirien palahoitoaine. Palahoitoaine on täysin uusi tapa hoitaa koiran takkualueet kuntoon ja helpottaa turkin selvittämistä. Maisa palahoitoaine jättää turkin pesun jäljiltä upean pehmeäksi ja kiiltäväksi.

Palahoitoaineen käyttö pesun yhteydessä on todella helppoa. Kun olet ensin pessyt ja huuhdellut turkin kunnolla, ota hoitoainepala käteesi ja hiero sitä suoraan koiraan. Pyörivin liikkein käy koko turkki läpi ja erityisesti takkuuntuvat kohdat kuten kainalot ja tassut. Erityisen pitkään turkkiin hoitoainepalaa kannattaa ”kammata” osio kerrallaan. Anna vaikuttaa muutama minuutti ja huuhtele hyvin. Tämän hoitoaineen voit jättää myös huuhtelematta. Pesun jälkeen föönaa ja käsittele turkki kuten aiemmin.

Osta Elämäni koirat tuotesarjaa Elsan Ekopajan verkkokaupasta:

Tuotesarja joka syntyi omiin tarpeisiin

Oman lapsen herkälle iholle alkoi syntyä tuotteita jotka toimivat nyt monien atoopikkojen ja herkistyneiden apuna kautta maan. Lue lisää mistä kaikki sai alkunsa.

Lue tarina