Elsan Ekopajan ekovinkit

Kuinka vähennät muovijätekuormaasi?

Kirjoittaja on Mari Tiira, Elsan Ekopajan perustaja.

Olen ollut pitkään ympäristöstä kiinnostunut kierrättäjä ja kestovaippaäiti.

Minulle tärkeitä arvoja kulutustuotteita valitessa ovat minimum waste ja kierrätettävyys. Käytän hankkimani hyödykkeet loppuun asti ja jos tavaralla on vielä käyttökelpoista elinaikaa, pyrin siirtämään sen seuraavalle tarvitsijalle.

Muistan kuinka innoissani olin, kun kotipaikkakunnallemme tuli ensimmäinen muovinkeräysastia. Minusta oli todella huikeaa, että muovista tehdyt pakkausmateriaalit saisivat uuden elämän, eikä kaikkiin muovituotteisiin enää tarvitisisi käyttää maapallon öljyresursseja.

Katso täältä Elsan Ekopajan hyvää tekevät palasaippuat:

Mutta miksi kertakäyttömuovi on nyt suositumpaa kuin koskaan? Eikö juuri nyt pitäisi pyrkiä siitä eroon ja keksiä vaihtoehtoisia ratkaisuja? 

EKOTRAUMA

Kun sydänlapsemme Elsa oli hoidettavana Uuden Lastensairaalan teho-osastolla viisi viikkoa, koin ekotrauman. Minulla oli viiden viikon aikana mahdollisuus muodostaa käsitystä siitä, minkälainen määrä jätettä syntyi yhden pienen lapsen hoidosta joka päivä. Se oli jätesäkillinen kertakäyttöroskaa. Ja vaikka olen ammatiltani sairaanhoitaja, ja halusin lapselleni parasta mahdollista hoitoa, järkytyin silti. Kertakäyttövaipat, kertakäyttöpyyhkeet, tietenkin kertakäyttö nenämahaletkut ja ruiskut, kertakäyttöiset lakanansuojat, kertakäyttökäsineet, kertakäyttö tuttipullot, kertakäyttöimuletkut, kertakäyttökanyylit… jopa hoitajien suojatakit ovat kertakäyttöisiä. Koin että minun osaltani alkoi jätekiintiö olla täynnä.

 

Kuva: Uusi lastensairaala ja Elsa Ilona Tiira 9.10.2018-18.2.2019.

Kun toivuin muutaman vuoden Elsan kuolemasta, alkoi mielenkiintoni kääntyä taas luontoarvoihin ja perheeni ihoon ja aloin etsiä kaupoista ekologisia palatuotteita. Niitä olikin todella vaikea löytää.

Tajusin silloin että tässä on käsillä todella suuri ongelma:

Se miten pesuaineteollisuus toimii. Siinä on hirveästi ongelmia jotka kyllä lisäävät tuottajan katetta mutta samalla jättävät kuluttajalle yksipuoliset vaihtoehdot.

Se saippua mitä kaupoissa myydään on sellaista että se sisältää vähintään 80% vettä ja se pakataan muovipulloon. Mitä isompi ja värikkäämpi muovipullo, sitä paremmin se erottuu ja myy kaupan hyllyillä. 

Tuottajan ei siis ole kannattanut valmistaa pientä palatuotetta, vaikka se on paljon tehokkaampi, riittoisampi ja ympäristöystävällisempi kuin muovipullo.

Näin lisätään jokaisen ihmisen muovijätekuormaa moninkertaiseksi.

MIKÄ ON SINUN MUOVIKUORMASI?

Suomalainen kuluttaja tuottaa vuodessa jopa 20 kiloa kotitalouden pakkausmuovia.

Tuntuuko oma jätekuormasi pahalta? Näetkö sinäkin tässä systeemissä jotain korjattavaa? Ja jos et voi korjata systeemiä, voisitko ainakin korjata jotain omalta osaltasi? 

Mitä sinä voisit tehdä oman muovinkulutuksesi vähentämiseksi?

Jos et ole vielä kokeillut Elsan Ekopajan hyvää tekeviä palatuotteita, käy kurkkaamaassa valikoimaamme ja kokeile ihmeessä, mitä lisäaineeton ja muoviton palatuotteiden maailma voi tarjota sinulle ja sinulle ja perheellesi?

Katso täältä Elsan Ekopajan palatuotevalikoima:

Elsan Ekopajan tuotteet eivät ole ainoastaan muovittomia ja vedettömiä, vaan niiden takaa löytyy todella juurevia ja kotimaisia raaka-aineita sekä 100% vastuullinen tuotantotapa. Työllistämme Suomessa Avainlipun arvoisesti  ja tuemme  kotimaista maataloutta valitsemalla lähituottajien raaka-aineita. Meidät on palkittu luonnon monimuotoisuuden tukemiseksi tekemästämme työstä ja olemme Päijät-Hämeen ilmastokumppaneita.

Tässä muutama konkreettinen vinkki, kuinka voit vähentää muovijätekuormaa?

Mitä jos vaihtaisit ensimmäisenä kaikki siivoustuotepullot yhteen pieneen palaan ja yhteen suihkepulloon? Vähentäisit 1,6 kiloa muovijätettä/ siivoussaippuapala ja keventäisit luonnon kemikaalikuormaa 100%. Osta Anna Siivoussaippuaa täältä:

Tai jos vaihtaisit hiuksia ja hiuspohjaa ärsyttävän pulloshampoon luonnolliseen palashampooseen? Yksi pala kestää käytössä ainakin kahden pulloshampoon verran ja säästät yhtä palaa kohden 130 g ja vuodessa säästät jopa 1500 grammaa muovia! Osta Elsan Ekopajan luonnolliset ja tehokkaat palashampoot täältä:

Voisitko vaikka kokeilla käsienpesua ihoa hoitavilla palasaippuoilla ja lopettaa muovipulloihin pakattujen käsisaippuoiden oston? Yksi palasaippua kestää käsienpesussa 3 kuukautta, ja sinä aikana nestesaippuaa on kulunut yleensä 2-3 pulloa, eli säästät muovia vuodessa 780 g. Tutustu Elsan Ekopajan hoitaviin palasaippuoihin täältä:

Mitä jos lopettaisit suihkusaippuan käytön ja vaihtaisit muovittomaan palasaippuaan? Yksi pala kestää yhdellä ihmisellä jopa 2 kuukautta, suihkusaippua taas korkeintaan kuukauden, eli vuodessa muovia säästyy suihkussa 780g.

Ja jos et ole koskaan löytänyt koirasi iholle sopivaa ja helppokäyttöistä shampoota, niin kokeile Elsan Ekopajan hellävaraista Calming baria, tai täysin hajusteetonta "Elämäni koirat"- hoitosarjaa? (lanseerataan 2/24) Koiran palashampoo on täyttä tavaraa ja sillä pesee koiran koosta riippuen 5-15 kertaa. Palahoitoaine taas kuluu käytössä luultavasti kahdessa vuodessa ja säästät näitä tuotteita käyttämällä myös koirasi muovitassunjälkeä jopa 260g verran.

1500g +1600g+780g+260g+780g=4790g eli lähes 5 kiloa!

Jo näillä pienillä muutoksilla voit sinäkin olla osa suurempaa muutosta. Olet vähentänyt omaa muovijätekuormaasi 20 kilosta 15 kiloon vuodessa! 

Olet pienillä muutoksilla säästänyt omaa muovikuormaasi viidellä kilolla!

Ole mukana Elsan Ekopajan kanssa puhtaamman huomisen puolella.

 

 

 

Tuotesarja joka syntyi omiin tarpeisiin

Oman lapsen herkälle iholle alkoi syntyä tuotteita jotka toimivat nyt monien atoopikkojen ja herkistyneiden apuna kautta maan. Lue lisää mistä kaikki sai alkunsa.

Lue tarina