Viisi vinkkiä retkeilijän kevyempään pakkaamiseen.

Viisi vinkkiä retkeilijän kevyempään pakkaamiseen.

Aliisa Seppänen on ammatiltaan sairaahoitaja ja työskentelee nykyään Elsan Ekopajan tuotantopäällikkönä ja saippuanvalmistajana. 
Aliisan intohimona on vaellus jota hän harrastaa perheensä kanssa ympäri vuoden. Erityisesti Lapin eräily saa Aliisan sydämen sykkimään.
Aliisa pitää youtubekanavaa jonka seuraajaksi pääset liittymään täältä:
https://www.youtube.com/@perheonpihalla7832
Aliisa onkin pitkä harrastuskokemuksen perusteella asiantuntija kevyemmän retkeilyn parissa ja tietää hyvin miten rinkka kannattaa pakata. Aliisa lupasikin jakaa parhaimmat vinkkinsä jokaiselle Elsan Ekopajan kanavan lukijalle aivan ilmaiseksi!
Tässä tulevat Aliisan vinkit rinkan kevyempään pakkaamiseen ja retkelle:
Aliisa
Minä pakkaan rinkkaa ulkomuistista. Kokemattomien kannattaa käyttää listaa mukaan lähtevistä tavaroista ja käyttää yliviivaus taktiikkaa pakatessa. Älä huoli, rutiini pakkaamiseen muodostuu vain tekemällä ja tekeminen tietää retkeilyä.  Itselle sopivaksi muodostuva rinkkarutiini helpottaa ja nopeuttaa tulevaisuudessa pakkaamista sekä kotona että kohteessa. Tässä muutama vinkki pakkaamiseen ja siihen mitä ilman en lähde edes yhden yön retkelle.
 
  1. Rinkka pakataan niin, että rinkan painopiste tulee lähelle selkää. Painavimmat tavarat siis sijoitetaan lähelle selkää ja hartialinjaa. Kevyet ja kulun päällä tarvittavat tavarat pakataan sivuille ja rinkan päällimmäiseksi. Epätasapainoisen pakkaamisen huomaa kyllä pian kulun päällä.
Itse pakkaan makuupussin aina rinkan alataskuun ja yöllä tarvittavat makuutavarat rinkan pohjalle. Niin niitä ei tarvitse päivällä siirrellä muita tavaroita käytettäessä.
 
  1. Minun retkeilymaailmassa tietyt tarvikkeet tulevat aina mukaan, reissun pituudesta riippumatta. Ruuan ja vaatteiden määrä on se mikä vaihtelee vuodenaikojen ja retken pituuden mukaan, muut tarvikkeet lähtevät aina mukaan.
 
 Tärkeimmät ovat
-makuupussi
-makuualusta
-teltta/tarppi tai molemmat
-retkikeitin +astiat ja atraimet ruokailuun
-tulentekovälineet
-polttoaine keittimeen
-ensiaputarvikkeet
-puukko
-vaihtovaatteet (näiden määrä hieman vaihtelee vuodenajasta ja retken pituudesta riippuen)
-hygieniatarvikkeet (kevyitä ja pieni määrä tuotteita riittää)
-ruoka (määrä ja laatu vaihtelee retken pituuden mukaan)
-virtapankit ja laturinjohdot
-juomapullo
-vedenpuhdistin (en käytä Lapissa)
-termospullo
-vessapaperi (määrä retken pituuden ja mahan tilanteen mukaan )
 Rinkan pakkaaminen
  1. Mukaan lähtevä vaatetus vaihtelee jonkin verran, mutta nyrkkisääntönä itselläni on se, että vähemmän on enemmän. Mukaan lähtee yleisimmin merinokerrasto, merinohuppari, taukotakki ja -housut (untuva), leirikengät, pipo, hanskat ja kuorivaatteet. Uimapukua en pakkaa koskaan mukaan. Metsässä sallittakoon alastomuus. Sukkien, alusvaatteiden ja aluspaitojen määrä hieman vaihtelee, mutta tässäkin pätee vähemmän on enemmän periaate. Pidemmillä reissulla olen pessyt alusvaatteita ja sukkia nyrkkipyykillä. ForestBathin siivoussaippua on erinomainen apu tässäkin, kuten myös tiskaamisessa.
  1. Retkeilyvuodet ovat opettaneet, että ravinnolla ja sen maistuvuudella sekä painolla rinkassa on iso merkitys retken onnistumisessa. Tavara josta en enää luovu ruuanvalmistuksessa on kaasupoltin. Kevyt, nopea ja helppo käyttää. Vuosien varrella olen siirtynyt myös valmiskuivaruuista itse kuivattuihin ruokiin. Reissuun valmistautuminen alkaa nykyisellään siis kuivurin huudatuksella. Kuivuriin menee lihaa, kasviksia, hedelmiä, juustoja jne. Näistä kokoan sitten aterioita riisin, pussimuussin, makaronin ja muiden kevyiden lisukkeiden kanssa. Ruoka menee pieneen tilaan, on kevyttä kantaa ja ennen kaikkea se on maistuvaa. Syön kun on nälkä, eikä kaloreita lasketa. Ruuan panosta rinkassa leijonanosan vie suklaa ja muut herkut, siitä ei tingitä.

 

outdoorsoaps

  1. Siinä vaiheessa, kun itse tarpeilla käydessään ei ole varma onko vieressä poronraato vai haiseeko itse raadolle, on aika peseytyä. Peseytyessä on tärkeää, ettei käytä saippuatuotteita luonnonvesissä. Saippualla peseydyttäessä on hakeuduttava 100 m päähän vesistöstä. Itselläni on usein kesäaikaan pieni kokoon taittuva ämpäri mukana, johon teen pesuveden niin, että lämmitän kattilallisen vettä kylmän veden sekaan ja hakeudun pois vesistön läheisyydestä. Ruokalautanen toimii naappuna ja peseydyn kuten patavedellisessä saunassa. Elsan ekopajan ForestBath shampoo ja saippua toimivat tässä mainiosti, biohajoavaa, ekologista, tuoksutonta, vie pienen tilan ja on kevyttä kantaa. Muutoin hygieniatuotteet retkellä rajoittuu hammasharjaan ja – tahnaan, hiusharjaan sekä aurinkorasvaan.
Nyt mukavia ja kevyitä retkihetkiä kaikille!
Lähtemisen keveys palkitsee!
 
Aliisa
 

 

Takaisin blogiin

2 kommenttia

Hei Jannika, ja kiitos kysymyksestä! Jälleenmyyjien lista löytyy verkkosivuiltamme osoitteesta:
https://elsanekopajanpuoti.com/pages/jalleenmyyjat
Jos listalla ei näy sinun lähelläsi olevaa kauppaa, vinkkaa lempikaupallesi Elsan Ekopajan tuotteista. Olisimme kovasti kiitollisia siitä!
Terveisin Mari Elsan Ekopajalta.

Elsan Ekopaja

Ai vitsit! Kyllä tekee niin mieli heti lähteä pakkaamaan rinkkaa. Täytyykin laittaa heti teille tilausta tulemaan näihin tuotteisiin. Kiitos vinkistä! Saako näitä muuten myös jostain kivijalasta?

Jannika

Kirjoita kommentti