Kananmuna hiustenhoidossa ja tuotekehityksen historiaa

Kananmuna hiustenhoidossa ja tuotekehityksen historiaa

Munankeltuaisesta hiustenhoidossa on kirjoitettu jo 1000-luvulta lähtien. Edelleen nykyaikana ihmiset käyttävät munankeltuaista kuivien ja vaurioituneiden hiusten hoitoon.

Lue tästä blogista, mitä kaikkea hyvää kananmunan keltuainen tekee hiuksille. Blogin lopussa annan luonnollisen hiusnaamion reseptin, jolla saat lisää voimaa ja pehmeyttä hiuksiisi.

Blogin kirjoittaja on Mari Tiira, Elsan Ekopaja perustaja

Mari Tiira

Kuinka Silkkitipun palashampoo syntyi ja miksi sen nimi on: Silkkitipun palashampoo?

Silkkitipun palashampoossa yhdistyy kaksi intohimoni kohdetta:

Hiusten ja ihon luonnollinen hyvinvointi ja rakkaus kanoihin ja erityisesti suloisiin Silkkikanoihin.

Kananmunan keltuainen sisältää proteiineja, jotka vahvistavat hiusjuurta ja vartta, ja lisäävät hiuksiin kiiltoa.
Lisäksi proteiinit ja keltuaisen sisältämä rauta stimuloivat hiusten kasvua.

Jo ennen kuin idea Elsan Ekopajasta alkoi hahmottua, olin saanut alulle mieheni Pekan kanssa pitkäaikaisen unelmani. Jo jokusen vuoden olin toivonut tontillemme pientä kotikanalaa. Kanalan rakentamiseen ja kanojen rodun valintaan liittyi paljon kaikkea sellaista, mikä johti tämän upean, kiiltoa, kuohkeutta ja pehmeyttä lisäävän palashampoon syntyyn.

Lapsuuden kanailut

Ihastukseni kanoihin oli alkanut jo lapsena. Alakouluikäisenä minulla oli viulunsoittokaveri, joka asui maalla. Heillä oli tuotantokanala. Kesäisin pääsin tämän kaverin luokse kylään. Yhdessä vierailimme navetan ylisillä tipulassa, jossa sadat pikkuiset tiput kulkivat keltaisena tipumerenä muodostaen piipittäviä ja suloisia aaltoja turvaten toisiinsa. Tämä näky on jäänyt ikuisesti mieleeni. 

Tipumeri

Keltuaisessa on runsaasti rasvaa, ja siksi se parantaa hiusten pehmeyttä. 100g keltuaista sisältää n. 27g rasvaa.
Keltuaiset sisältävät hyvin erityistä rasvaa, lesitiiniä.
Lesitiini tekee hiuksista joustavat ja kiiltävät. Lesitiini parantaa hiusten rakennetta. Se pitää hiukset kosteutettuina ja auttaa palauttamaan hiuksiin luonnollisen suojakerroksen. Näin hiuksesi ovat luonnollisesti pehmeät, ilman hiushuokosia tukkivia sililkoneja.

Ensimmäiset tiput vuonna 1982

Eräänä pääsiäisenä, ollessani yhdeksän vanha, halusi isoisäni, eli Kaltsu-pappa piristää minun ja isosiskoni Sirkun pääsiäistä. Heinolassa oli 1980-luvulla lemmikkieläinkauppa Siltakadulla, melkein vastapäätä sitä kauppaa, johon ensimmäinen Elsan Ekopaja perustettiin. Kauppa oli saanut kanafarmarilta lainaan pikkutipuja, joita asiakkaat saivat hoivata pääsiäisen ajan. 

Lähdimme yhdessä Kaltsu-papan Ladalla hakemaan kolmea tipua meidän hoivattavaksemme mummolaan pääsiäiseksi. Muistan ikuisesti, kun saavuimme parkkipaikalle, ja kanafarmari oli juuri nostamassa tipuja sisältävää pahvilaatikkoa autostaan, kun laatikko putosi tielle, ja tiput levittäytyivät Siltakadulle paniikissa. Papan kanssa ryntäsimme tipujen perään ja yritimme samalla pysäytellä liikennettä. Kaikki päättyi lopulta onnellisesti ja tiput saatiin lemmikkikauppaan turvassa.

Pikkutipuja vuonna 1982

Meille saapui siis kolme pikkuista, keltaista tipua. Vietimme ikimuistoisen pääsiäisen hoivaten näitä suloisia piipittäviä palleroita.

Koska munat sisältävät erilaisia ​​vitamiineja, mukaan lukien A- ja E-vitamiinia, biotiinia ja folaattia, ne auttavat kosteuttamaan hiuksiasi ja antavat niille elinvoimaa.

Kanakuume kasvaa

Kanakuumeeni kasvoi vuosien aikana aina, kun vierailimme kotieläinpihoilla tai paikoissa, joissa kanoja pidettiin. Ainoa puuttuva komponentti kanaunelmani toteutumiseen oli itse rakennus, eli kanala.

Elsan kuolemasta oli kulunut puolitoista vuotta, kun syksyllä -20 olin saanut tartutettua kanakuumeeni mieheeni Pekkaan. Kesken television katselun hän pompahti ylös sohvalta ja ilmoitti, että nyt meille rakennetaan kanala.

Kanalan rakentaminen

Rakentaminen ei olisi vaikeaa, olihan Pekka opiskellut nuoruudessaan talonrakentajan ammatin. Päätimme noudattaa omia, ekologisia periaatteitamme, ja hankkia rakennustarvikkeet ylijäämistä ja käytettynäkin. Minun tehtäväni oli koluta Torin ja facebookin ilmoitukset läpi ja yhdessä ajelimme tarvikkeita hakemaan. Saimmekin rakennukseen seinät ja katon paikoilleen, ennen kuin talven lumipeite lopetti rakennustoiminnan kevääseen asti.

Keväällä tipukuume iski niin kovaa, että kanala olikin saatava valmiiksi nopeasti lumien sulettua. Pienet tiput muuttivat ensin meille sisälle, ja asuivat käytetyssä akvaariossa kasvamassa, samalla kun kanalan viimeistely valmistui.

Kana nimeltä Mari?

Kanarodun valinta

Kanojen rotu olikin sitten asia, jota mietittiin pitkään. Toki olimme kuulleet hyvää maatiaisroduista, jotka kestävät hyvin suomalaisen talven ja ovat muutenkin kovin sitkeitä tyyppejä. Toisaalta olin täysin rakastunut silkkikanoihin, joita kotieläinpihoilla olin nähnyt. Niiden pehmeä, silkkinen sulkapeite ja hassut ilmeet olivat sulattaneet sydämeni. Lisäksi tiesin, että Silkkikanat ovat oivallisia lemmikkikanoja, jotka kesyyntyvät helposti ja pitävät ihmisen kosketuksesta ja sylistä. Oma sylini oli jäänyt ammottavan tyhjäksi sen jälkeen, kun Elsa kuoli.

Mari Tiira ja Silkkikana Hupu

Hauskoja faktoja silkkikanoista:
-Silkkikanan iho ja lihakset ovat mustia
-Silkkikanalla on viisi varvasta, normaalin neljän sijaan
-Silkkikanojen sulat ovat pörröiset, ja siksi silkkikana ei osaa lentää
-Silkkikanalla on siniset korvanlehdet
-Silkkikanat tulivat Eurooppaan Kiinasta Marco Polon mukana. Niitä on kauan hyödynnetty kiinalaisessa lääketieteessä. 

Rodun valinta kävi luontevasti palashampoon kehityksen myötä

Tämä liittyykin siihen, että tuon talven aikana olin innostunut myös saippuanvalmistuksesta ja lähdin formuloimaan reseptejä palashampoille. Halusin valmistaa itselleni, omaan hiuslaatuuni sopivan palashampoon. Minulla on kuivat ja karheat, luonnonkiharat hiukset. Kiharat ovat aina olleet ylipörröiset ja karheat, eivätkä asettuneet kovin kauniisti. Lisäksi olin värjännyt hiuksia vuosikymmenet rankoilla kemikaaleja sisältävillä väreillä, ja hiukset olivat muuttuneet mattapintaisiksi ja elottomiksi. Siksi olin myös pitänyt kampaukseni lyhyenä, koska yritin jotenkin saada ohenevat hiukseni näyttämään runsaammilta. Elsan syntymä, sairaus, kuolema ja siihen sisältynyt traumaattinen stressi oli myös alkanut tiputtaa hiuksiani, ja ne olivat harventuneet reilusti, tunsin kuinka kalju paistoi jo ohimollani.

Silkkitipun palashampoo vaikutus Mari Tiira

 Hiusteni tilanne oli todella haastava, mutta olin päättänyt yrittää ratkaista kaikki nämä ongelmat oikein formuloidulla palashampoolla. Silkkitipun palashampoon ansiosta hiukseni ovat kasvaneet ja vahvistuneet ja nyt pitkät hiukset näyttävät ihanilta. 

Munaa päähän eli tuotekehitys alkaa

Olin kuullut, että hiuksia voisi pestä kananmunalla. Perehdyin aiheeseen lisää, ja ymmärsin, että kananmunan keltuaisesta voisi olla hyötyä elottomille kiharoilleni. Ymmärsin, että munankeltuinen vahvistaisi ja pehmentäisi hiuksiani, ja kenties myös ravitsisi hiusjuurta ja elvyttäisi uusien hiusten kasvua.

Munankeltuainen ei ainoastaan ​​rauhoita kuivia hiuksia ja lisää kiiltoa, vaan se myös lisää hiusten vastustuskykyä murtumia ja vaurioita vastaan. Luteiini on kananmunassa oleva antioksidantti, joka auttaa vahvistamaan ja parantamaan hiusten joustavuutta.
Keltuaisen proteiinit auttavat parantamaan vaurioitunutta keratiinia. Hiuksesi, ihosi ja kyntesi koostuvat keratiinista.

Shampooreseptiin tulisi siis kananmunaa. Kun perehdyin palashampoon valmistukseen, ymmärsin että kananmunaa voisi käyttää ainoastaan saippuapohjaisessa palashampoossa. Koska saippuapohjaiset shampoot valmistetaan yhdistämällä rasvat ja lipeävesi yhteen, poistuu prosessissa kaikki epäpuhtaudet, joita kananmunan läsnäolo kosmetiikassa taas edellyttää. Keltuainen pilaantuu melko helposti, jo parissa päivässä, ellei se käy tätä prosessia läpi. Perinteinen kylmäprosessimenetelmä sopi siis kananmunashampoon valmistamiseen loistavasti, eikä palaan tarvitisi lisätä edes säilöntäaineita.

Katso Elsan Ekopajan Youtube-kanavalta, miksi asiakkaamme Merkku rakastui Silkkitipun palashampooseen ja hoitoaineeseen. 

 Youtube Elsan Ekopaja

Kananmunat ovat loistava proteiinin, vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde, jotka ovat välttämättömiä hiusten terveydelle. Niiden sisältämät B-vitamiinit ja biotiini vahvistavat hiusten juuria. Koska munat sisältävät runsaasti ravintoaineita, ne stimuloivat hiusten kasvua ja lisäävät tuuheutta ja volyymia

Olin testannut tätä reseptiä omille hiuksilleni. Reseptissä oli kasviöljyjen ja keltuaisen lisäksi myös olutta. Huomasin, että myös olut oli lisännyt hiuksiin kiiltoa. Tässä reseptissä olin jo melko tyytyväinen tulokseen hiuksissani. Ainoa, mikä vielä valmiista tuotteesta puuttui, oli TUOTTEEN NIMI.

Testausta

Olin pyytänyt muutamaa ystävää kokeilemaan saippuoita ja shampoita, jotka olin formuloinut. Ystäväni Taru oli innokas kokeilemaan ja antamaan palautetta. Taru rakastui kananmunaa ja olutta sisältävään palaan. Se paransi välittömästi hänen karheita, jouhimaisia hiuksiaan. Hiuksista tuli ihanan puhtaat ja pehmeät jo heti ensimmäisellä pesulla.

 

Katso video Youtubesta, jossa muistelemme Tarun kanssa yhdessä sitä aikaa, kun kehitin saippuareseptejä ja annoin niitä Tarulle kokeiltavaksi.

Youtube

 

Tarun kanssa leikittelimme yhdessä nimillä: ”Muna-kalja shampoo?” .”Munaolut shampoo?” Kaikki nämä nimet saivat minut lähinnä nauramaan.

Silkkiä hiuksille

Sitten kuvaan astui silkki. Halusin testata reseptiin luonnollista tussah-silkkiä, josta olin kuullut paljon hyvää. kun lisäsin palaan vielä raakasilkkiä, siitä tuli täydellinen.  Hiukseni suorastaan loistivat kilpaa auringon kanssa ja tuntuivat vahvoilta, pehmeiltä ja näyttivät kiiltäviltä. Elottomat hiukseni kokivat vallankumouksen ja alkoivat muodostaa itsekseen kauniita korkkiruuvikiharoita. Hiukseni alkoivat jälleen lisääntyä, untuvahiuksia ilmestyi ohimolle, ja harjaan jäi entistä vähemmän kuolleita hiuksia.

Viimeinen raaka-aine, silkki alkoi siis ratkaisemaan myös tuotteen nimeämiseen liittyviä ongelmia.

Taas alkoi tuotteen nimen miettiminen: ”Muna-kalja-silkki- palashampoo?” ”keltuaisolutsilkkishampoo?”

Nukuin yhden yön yli, ja herätessä kaikki oli selvää:

Meille tulisi silkkikanoja, koska shampoon nimeksi tulee:

Silkkitipun palashampoo!

Sain siis ratkaistua kaksi arvoitusta yhdellä kertaa. Kanojen rodun, ja palashampoon nimen.

Kuinka voit kotona hyödyntää kananmunan vaikutuksia hiuksiisi?

  1. Syö kananmunia päivittäin
  2. Käytä hiusten pesuun Silkkitipun palashampoota
  3. Valmista hiusnaamio kananmunasta:

Hiuksia vahvistavan hiusnaamion ohje:

1.Sekoita 2–3 munankeltuaista 2–3 tippaan sitruunamehua, mikä auttaa vähentämään naamion ”munan” tuoksua.

2.Vatkaa seosta vaahdoksi.

3.Levitä hiuksiin laittamalla munaseosta käsiin ja työstä se hiuksiin.

4.Peitä hiukset suihkumyssyllä. Anna vaikuttaa noin 20 minuuttia. Tänä aikana munaseos kuivuu ja tuntuu tahmealta kosketettaessa.

5.Huuhtele hiusnaamio pois kylmällä tai viileällä vedellä. Kuumalla vedellä huuhtelu voi saada munan paakkuuntumaan hiuksiin.

6.Pese hiukset vielä silkkitipun palashampoolla ja levitä latvoihin Silkkitipun palahoitoainetta.

7.Käytä tätä hiusnaamiota muutama kerta kuukaudessa vahvistamaan Silkkitipun palashampoon hiusta korjaavia ominaisuuksia ja elvyttämään hiusten uudelleen kasvua. 

Kiitos kun luit kirjoitukseni.

 

Kommentoisitko kommenttikenttään, mikäli sinulle on ollut hyötyä Silkkitipun palashampoosta?

 

Puhtoisin terveisin,

Mari Tiira

 

Verkkokauppaan

Elsan Ekopaja verkkokauppa

Palashampoot

Elsan Ekopaja palashampoot

Silkkitipun palashampoo

Silkkitipun palahoitoaine

Takaisin blogiin

1 kommentti

Kiitos vinkeistä, tässähän on ilmeisesti pakko leipasta pavlova, että saa keltuaisia hiusnaamiota varten. Silkkitipun shampoosta ei ole kokemusta kun omaan hiuslaatuun sopii Nockoinen paremmin, mutta silkkitipun hoitoaine on kyllä ainakin ihanan tuoksuista ja super kosteuttavaa! 🤩

Salla M.

Kirjoita kommentti

Liity Elsan Saippuaklubiin

Saat ensitilauksestasi 10% alennuksen. Lähetämme sinulle
tarinoita ja tarjouksia sähköpostiisi n. 2 kertaa kuukaudessa. Ansaitset myös
mahdollisuuden olla mukana uutuustuotteiden testiryhmissä ja tuotepakettien
arvonnassa 4 kertaa vuodessa. Seuraava arvonta 12.7.2024, jolloin arvomme VUODEN
SAIPPUAT!