Mitä ekologisuus tarkoittaa meille?

Mitä ekologisuus tarkoittaa meille?

*Suomalaisen luonnon ja sen antimien kunnioittamista: Kunnioitamme Suomen puhdasta ja hienosti säilynyttä luontoa. Liikumme metsissä ja vesillä ja keräämme sen antimia ravinnoksi. Sienestys on todella lähellä sydäntä.

*Kulutuksen vähentämistä. Pyrimme käyttämään ostetut tavarat loppuun asti. Ostamme myös mielellämme vanhaa ja käytettyä tavaraa. Pajamme on sisustettu kokonaan käytetyilla huonekaluilla.

*Kierrätyksen maksimointia. Kierrätämme kaiken. Käytämme kompostointiin Bokashi-järjestelmää josta saamme uutta ravinteikasta multaa joka kevät kasvimaallemme. Erityisesti muovinkierrätys on vähentänyt huomattavasti loppujätteen määrää. Kierrätysmuovista valmistetut tuotteet ovat meille hittituotteita.

*Omavaraisuutta. Kasvatamme omalla kasvimaallamme paljon syötävää. Pienenkin omakotitalotontin sorapihalle saa kohoviljelyllä oivasti kasvupinta-alaa. Kasvihuoneessa kasvavat tomaatti, kurkku ja basilika, kasvulaatikoissa peruna, porkkana, yrtit, kurpitsat, herneet, mansikat ja kehäkukat. Takapihallamme asustaa kanalassa Silkkikanojen ja kukon lauma. Heidän munimat pienet munat ovat pakattu täyteen luonnon omaa keratiinia, joka saa hiuksiin runsautta. Siksi käytämme sitä Silkkitipun palashampoon aineksena. Kanojen pidon toinen hyöty on se että kuivike ja lanta toimivat mainioina maanparannusaineina kasvimaalla. 

Mitä tarkoittaa Zero waste?

 

Zero-waste ajattelumalli on syystäkin noussut trendikkääksi. Sen tärkein ajatus on kulutuksen vähentäminen. On tietenkin asioita joita ilman emme voi elää kuten ravinto ja hygienia. Puhtaus on kuitenkin mahdollista saavuttaa ilman valtavaa muovipullojätevuorta. Shampoo, hoitoaine, suihkugeeli ja kosteusvoide on yleensä aina pakattu muovipuolloon ja sisältää suurimmaksi osaksi vettä. Kun aloimme kiinnittämään huomiota kylpyhuonejätteen määrään oli se pieni järkytys itsellekkin. Tajusimme oikeastaan vähän myöhässä ettei shampoo- ja suihkugeelipulloja voi viedä muovinkeräykseen. Olemme olleet innokkaita muovin kierrättäjiä jo vuosia. Oikeastaan omakotitaloasujina kierrätys tuli ensin tärkeäksi eurojen muodossa. Huomasimme että kierrättämällä ja kompostoimalla säästimme pitkän pennin jätehuoltomaksuissa. Muovin kierrätys on myös herättänyt huomaamaan miten iso osa meidänkin talouden jätteistä on juuri muovia. Sen vieminen kierrätyspisteeseen on tuonut jotain lohtua oman kulutuksen tuomaan ahdistukseen. Mutta ne shampoopullot. Niistä olemme pyrkineet jo vuosikausia eroon. Olemme käyttäneet palashampoota ja palasaippuaa ja nyt siirtyneet kokonaan pois muovipulloista kylpyhuoneessa. Vähennystä kylpyhuonejätteisiin on tullut myös pestävien kuukautissuojien ja vanulappujen käytöstä. Ne ovat tulossa Ekokaupan valikoimaan tulevaisuudessa. Joten siirtymällä ekologisiin palakosmetiikkatuotteisiin säästät maapalloa tulevaisuuden sukupolville. Ostamalla Elsan Ekopajan tuotteita ostat myös pitkälle mietittyjä raaka-aineita. Ostamme raaka-aineet isoissa pakkauksissa ja mieluiten suoraan tuottajalta. Valmistusmenetelmämme kuluttaa hyvin minimaalisesti energiaa. Eläinten ihraa ja palmuöljyä et löydä mistään tuotteestamme. Kaikki käyttämämme raaka-aineet ovat biohajoavia. 

 

 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti