Kolme sairaanhoitajaa lähti haastamaan koirien pesuaineteollisuutta

Kolme sairaanhoitajaa lähti haastamaan koirien pesuaineteollisuutta

Elsan Ekopajalla Heinolassa toimii kolmen sairaanhoitajan saippuatiimi. Elsan Ekopaja valmistaa lähiraaka-aineista ekologisia palatuotteita ihmisille, eläimille ja siivoukseen.

Saippuasiskot

Kuva: Saippuatiimi oikealta: Jenni Äijälä, Aliisa Seppänen ja Mari Tiira

 

Mari TiiraKirjoittaja on Mari Tiira, Elsan Ekopajan perustaja.

Olen Elsan Ekopajan perustaja, Mari Tiira ja rakastan eläimiä. Meillä on kaksi koiraa ja 10 silkkikanaa. Lemmikkien hyvinvointi on minulle todella tärkeää ja Hessu-koiran myötä jouduinkin perehtymään koiran ravitsemukseen sekä turkin ja ihon hoitoon tarkemmin.

Ensimmäinen koirashampoo syntyi tarpeeseen

Kehitin Elsan Ekopajan ensimmäisen koirashampoon rakkaan enkelikoiramme Hessun tarpeisiin. Hessu oli rodultaan amerikancockerspanieli, ja hänen turkkinsa oli pitkä ja nopeasti kasvava. Tämän rodun turkki hoidetaan ja selvitetään niin, että se pestään muutaman viikon välein ja föönaten harjataan suoraksi ja takuttomaksi.  Turkki trimmataan parin kuukauden välein. Turkin laatu asettaakin omat haasteensa sen alla sijaitsevaan ihoon. Hessulla tämä näkyi kovana kutinana ja hilseilynä. Ensimmäiset kuusi vuotta Hessun elämästä kokeilin kymmeniä eri shampootuotteita ja jokaisen kohdalla iho reagoi eri tavalla.

Jotkut shampoot pahensivat kutinaa valtavasti, toisista tuli heti pesun jälkeen verinen ihottuma. Oli kamalaa nähdä rakkaan koirani kärsivän niinkin tärkeästä asiasta kuin pesusta. Pitkä turkki takkuuntui talvella erityisesti tassuista ja kainaloista ja takkujen selvittäminen ilman pesua tuntui mahdottomalta. Lopulta päädyin ajamaan Hessun turkin aina keväällä kokonaan koneella lyhyeksi ja talveksi turkki kasvoi takaisin. Lyhyenkin karvan aikoina jouduin pesemään Hessua usein, sillä iho hilseili ja kutisi hurjasti.

Yhtään kunnollista ja toimivaa shampoota en Hessulle kuuden vuoden aikana löytänyt. Kutina oli toisinaan todella kova ja heräilin itsekkin yöllä Hessun raapimiseen. Siksi kehitin Hessulle sopivan tuotteen itse. 

Mitä Ruotsissa puhutaan koirien pesuaineista?

Ruotsalainen lehti Råd & Rön otti koirien pesutuotteet tarkempaan testiin. He testasivat 20 yleisintä markkinoilta löytyvää koirashampoota ja tekivät paljon havaintoja.

”Koirashampoovalikoima on valtava ja testiin olemme valinneet 20 yleistä tuotetta. Monet tuottajat väittävät, että shampoo sisältää "luonnollisia" ainesosia, jotka "lisäävät ravinteita ja kosteutta sekä iholle että turkille" ja että ne on tarkoitettu "kutisevalle, ärtyneelle ja herkälle" iholle. Mutta arvostelumme osoittaa, että sisältö ei usein ole niin luonnollista ja hyödyllistä koiralle.
råd och rön
Kuvakaappaus: Ruotsalainen TV4 haastatteli Råd&rön lehden toimittajaa aamu tv ohjelmassaan.
Testasimme, mitä shampoot sisältävät, missä pitoisuuksissa ja mitä tietoa sinä kuluttajana saat. Koiran shampoota ei lasketa kosmeettiseksi tuotteeksi kuten ihmisshampoota, eikä sitä siksi säännellä kosmetiikka-asetuksessa. Sen sijaan sitä pidetään kemiallisena tuotteena ja siellä lainsäädäntö ei ole niin tiukka, mikä tarkoittaa, että tiettyjä aineita, joita ei saa käyttää kosmetiikassa, löytyy koiran shampoista."
(Teksti on suomennos Råd&Rön lehden artikkelista)
 

Elsan Ekopajan tuotteet syntyivät omiin tarpeisiin

Kolme vuotta sitten lähdin kehittämään tuotteita tyttäreni atooppisen ihon hoitoon. Annan iho reagoi voimakkaasti pyykinpesuaineille vaatteissaan. Olin kokeillut kymmeniä pesuaineita Annan  vaatteisiin ja vain yksi markkinoilla olevista pesuaineista ei aiheuttanut ärsytystä. Sekoitin itse pyykkipulveria valmistamastani siivoussaippuasta ja kehitin turvallisia saippuoita, voiteita ja palashampoita. Tyttären iholla ei ole ollut ongelmia kolmeen vuoteen.

Pohdin silloin, miksi en osaisi formuloida shampoota myös herkän Hessu-koiran iholle? Kokeilin muutamia eri shampooreseptejä ja testasimme niitä yhdessä Hessun ja koiratestiryhmän kanssa. Löytyi täydellinen resepti, joka muutti Hessun loppuelämän täysin. Kutina ja hilseily loppui kokonaan ja säännöllinen pesu Calming Barilla auttoi ennaltaehkäisemään iho-ongelmia. Oli ihana saada rauhallinen koira syliinsä pesun jälkeen.

Reseptimme oli turvallinen niin ihmisille kuin eläimille. Lähdimme pian kehittämään kokonaista tuotesarjaa koirille ja teimme mielenkiintoisia havaintoja koirien pesuaineteollisuudesta sekä sen villeistä säännöistä, jotka on luotu vessanpöntön pesuaineita varten. 

Säännökset eivät ole koirien turvallisuutta varten

Halusimme noudattaa kaikkia turvallisuusmääräyksiä, mitä eläintuotteille oli asetettu. Tunne olikin sekava, kun saimme Tukesilta lisätietoa eläinten tuotteiden lainsäädännöstä.

Kuva: Pekka, Siru ja Pepe

Mutta ensin hieman taustaa siitä, minkälaiset turvallisuusmääräykset koskevat ihmisten kosmeettisia tuotteita Euroopan Unionissa:

Kun uusi tuote tuodaan Euroopan markkinoille, se käy ensin läpi turvallisuus selvityksen ulkopuolisen asiantuntijan toimesta. Asiantuntija määrittää tuotteen INCI listauksen, johon kirjataan ylös myös kaikki mahdolliset allergeenit. Asiantuntija tietää, mitkä kemikaalit ovat sallittujen listalla. Hänellä on myös tieto, millaisilla pitoisuuksilla esim. eteerisiä öljyjä voidaan kosmetiikkatuotteisiin sisällyttää. Ihmisten tuotteissa, joissa on käytetty hajusteita, on merkintänä usein esim. Limonene, linalool ym. aivan INCI listan lopussa. Nämä ovat allergeeneja, joita ei lisätä tuotteeseen, mutta ne löytyvät hajusteista ja eteerisistä öljyistä. Tästä listasta ihmiskuluttajan on helppo löytää itseään ärsyttävät allergeenit, mikäli hän on niistä tietoinen. Kuulostaa aivan turvalliselta, eikö totta?

Kuva: Silkkitipun palashampoon INCI listaus, jossa näkyy eteerisen öljyn sisältämät allergeenit. Näistä ihminen voi tarkistaa tuotteen sopivuuden itselleen. 

Mennäämpä sitten eläinten tuotteiden säännöksiin: Tämä on vastaus, jonka sain Tukesin asiantuntijoilta tuotteita kehittäessämme.

"Lemmikkieläinten hoitotuotteille, kuten koirashampoo ja tassuvoide, ei ole alakohtaista lainsäädäntöä, vaan niihin sovelletaan kemikaalilainsäädäntöä (REACH, CLP, kemikaalilaki). Niitä ei koske ihmisille tarkoitetun kosmetiikan eli kosmetiikkalainsäädännön vaatimukset, kuten turvallisuusselvitys tai kosmetiikan merkintävaatimukset" -Tukes-

Kemikaalilainsäädäntöä sovelletaan yleensä kodin pesuaineisiin, ja pesuaineissa olevat kemikaalit saattavat olla todella rajuja ihmisen iholle ja vaativat ihon suojaamista käsineillä siivouksen aikana. Lainsäädäntö ei siis välitä siitä, mitä koirasi iholle joutuu, saatika siitä, että koiraa pesevät omistajat altistuvat kyseisille kemikaaleille. Nämä kemikaalit voivat olla hajusteita, liian peseviä tensidejä, allergisoivia säilöntäaineita ja jopa valkoiselle turkille tarkoitetussa shampoossa, valkaisuaineita eli vetyperoksidia tai ammoniakkia!

"Analyysimme osoittavat, että 16/ 20 testatusta shampoosta sisältää vähintään yhtä allergeenia sisältävän hajusteen. Allergeenejä on tutkittu ihmisillä, mutta emme tiedä kuinka ne vaikuttavat eläimiin. Allergeenejä sisältävät hajusteet ovat kuitenkin eläintuotteissa tarpeettomia, koira ei itse halua haista persikalle.
Kolme koiran shampoota sisälsivät niin paljon allergiaa aiheuttavia hajusteita, että ne saavat testissä alimman mahdollisen arvosanan. Yksi hajustettu shampoo sisältää lilial-ainetta, jonka käyttö ihmisten kosmetiikassa on kielletty https://www.is.fi/terveys/art-2000008579332.html
Olemme myös analysoineet allergisoivia säilöntäaineita. Olemme etsineet viittä ns. isotiatsolinonia, joilla on usein täytynyt korvata kyseenalaiset säilöntäaineparabeenit, kun valmistajat halusivat vaihtaa ne. Isotiatsolinoneja löytyy siis tuotteista, jotka ovat "vapaita parabeeneista", mutta valitettavasti ne ovat erittäin allergisoivia, jopa pieninä määrinä.
Allergia näille aineille on lisääntynyt viime vuosina, koska niiden käyttö on yleistynyt monissa erilaisissa kotitaloustuotteissa, kuten maalissa. Nyt niistä kolme on kielletty ja kaksi on hyväksytty vain poishuuhtelutuotteissa. Löysimme isotiatsolinoneja yhdeksästä koiran shampoosta. Huonoin on koirashampoo, joka sisältää yli 15 milligrammaa kiloa kohden. Se on kosmetiikkalain mukaan suurin sallittu pitoisuus.
– Nämä aineet on nykyään poistettu useimmista ihmisten kosmeettisista tuotteista, kertoo testin projektipäällikkö Anna Edberg."
(Teksti on suomennos Råd&Rön lehden artikkelista)
Kuva: Pepe-koira
 

Mitä mieltä koiranomistajat ovat?

Päätimme Elsan Ekopajalla tehdä markkinatutkimusta. Kysyimme aivan tavallisilta koiranomistajilta mitä he ajattelivat hajustetuista koirashampoista. 

Kyselymme perusteella yksi kolmasosa koiran pesijöistä kaipaa koirashampooseen mietoa tuoksua. 2/3 on sitä mieltä, että tuoksuvia tuotteita on riittävästi, mutta hajusteetonta koirashampoota on vaikeampi löytää. Osa koiranomistajista on tuoksuille herkkiä, ja jos koira on pesty tuoksushampoolla, voi sen läheisyys olla liikaa pesun jälkeen. 

Koiranomistajat ovat enenevässä määrin huolissaan ja tietoisia koirashampoomarkkinoiden ongelmista. Ruotsissa asuva koirankasvattaja tuli puotiimme huolta täynnä, kun hän oli nähnyt televisiossa ylhäällä mainitun koirashampookohun. Tämä kasvattaja saikin testata Pepe shampoota etukäteen ja yhden pesukokemuksen perusteella vakuuttui niin paljon, että vei kaikille koirakasvateilleen Ruotsiin tuliaisiksi Pepe palashampoon. 

Olemme myös saaneet palautetta Calming Barista, ensimmäisestä koiratuotteestamme. Kaikki palautteet ovat huikeita ja ainut asia mitä moni halusi muuttaa, oli tuoksu. Kartoituksemme perusteella päätimme valmistaa täysin tuoksuttoman tuotesarjan. 

Mitä me sairaanhoitajat halusimme tehdä paremmin?

Otimme siis selvää säädöksistä ja halusimme toimia täysin niiden mukaisesti.  Tuotteet muotoilimme sellaiseksi, että voisimme pestä niillä itsemmekin. Jätimme kaikki hajusteet ja eteeriset öljyt pois, jotta kaikkein herkimmätkin koirat ja omistajat voisivat kokea turvallista ja hellivää hoivaa.  Perehdyimme huolella raaka-aineisiin ja muotoilimme juuri oikeanlaiset reseptit. Valmistimme palashampoota kahteen erilaiseen tarpeeseen: turkin hoivaan ja ihon hoivaan. Perehdyimme myös koiran tärkeimpiin työkaluihin, eli tassuihin ja niiden haasteisiin. Kehitimme aivan uudenlaisen tassusaippuan sekä todella suojaavan tassuvahan. Suunnittelimme turkin hoitoon ekologisen ja helppokäyttöisen palahoitoaineen, joka osoittautui täydelliseksi apuriksi turkin selvitykseen. 
Vaikka koirien pesuainesäädökset eivät sitä vaadi, halusimme olla rehellisiä ja täysin läpinäkyviä.
Halusimme, että sinä koirasi omistajana tiedät, mitä raaka-aineita Elsan Ekopajan koiran hoivatuotteissa käytetään. Siksi pakkauksissamme on lueteltu kaikki käytetyt raaka-aineet aivan kuin ihmistenkin tuotteissa. Myös tuotteiden turvallisuus ja puhtaus on samaa luokkaa kuin ihmisten kosmetiikan tuotteissa. 
Me haluamme sinun koirallesi vain parasta. Ymmärrämme, että hän on sinulle yhtä tärkeä, kuin Marin lemmikit ovat hänelle. Kolmen vuoden kehitystyön tulos on nyt tullut päätökseensä ja esittelemme ylpeydellä teille:

Elämäni Koirat hoivasarjan 

elämäni koirat hoivasarja

Täysin hajusteeton, koiran tärkeintä vaistoa kunnioittava, helppokäyttöinen ja riittoisa, luonnon raaka-aineista leivottu viiden tuotteen perhe. Turvalliset tuotteet ilman hajusteita tai säilöntäaineita, muovipulloja ja vettä. Palatuotteet, jotka on pakattu kotimaiseen kartonkiin ja kierrätettäviin rasioihin sopivat hyvin luontoa ja sen monimuotoisuutta arvostavalle koiran omistajalle. Lopputulos on  jokaiselle koiralle sopiva, yksinkertainen ja luonnollinen ratkaisu turvallisia tuotteita etsivälle koiraihmiselle. 

Kiitos Elämäni koirat inspiraatiosta ja rakkaudestanne. 

Koiramaisin terveisin,
Mari Tiira: Hertan, Hessun, Sirun ja Pepen mamma.
 
Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti