Koiran pesu karvanlähtöaikaan

Koiran pesu karvanlähtöaikaan

Blogin kirjoittaja on Mari Tiira, Elsan Ekopajan perustaja.

 

Kevät on kauneimmillaan ja auringon säteet paljastavat kaiken.. myös vaaleilla lattioilla leijailevat mustan koiran karvat! Kun karvoja on imurinpussi pullollaan, on aika tehdä jotain asialle.

Suka on hyvä apuväline käyttää karvanlähdön aikaan joka päivä. Se helpottaa siivoamista poimiessaan irtoavat karvat jo ennenkuin ne tavoittavat lattian. Suka myös helpottaa jonkin verran karvanlähdön aiheuttamaa kutinaa.

 

Kun karvanlähtö saavuttaa tietyn pisteen, on aika tarttua tehokkaampiin toimenpiteisiin. Pesun tarpeen voi huomata muutamasta eri merkistä:

1. Koiran turkki on himmeä ja harmaa sekä kiilloton.
2. Turkin alta alkaa nousta tulla hilsettä ja rasvaa niin paljon että turkki näyttää likaiselta.
3. Koiran olo on selkeästi epämukava ja turkki näytää kutisevalta.
Älä kuitenkaan käytä karvanlähtöpesuun ihan mitä tahansa saippuaa (vaikka olen kuullut, että koiria pestään mm. astianpesuaineilla), koska koiran iho ja turkki tarvitsevat heille kehitettyjä ja laadukkaita tuotteita.
Haluat katsoa karvanlähtöpesun kokonaan youtubesta? 

Elsan Ekopajan Elämäni koirat sarja on kehitetty nimenomaan herkillä koirille ja heidän omistajilleen.

Tässä karvanlähtöpesussa tuotesarjasta oli käytössä Hessu- ihoa rauhoittava palashampoo ja Maisa- turkkia kiillottava palahoitoaine. 
Karvanlähtöpesun tarkoitus on siis rauhoittaa karvanlähtöä, vähentää koiran kokemaa kutinaa, hoitaa turkin alla olevaa ihoa ja saada turkki jälleen elinvoimaiseksi ja kiiltäväksi. Näihin tavoitteisiin pääsimme lyhytkarvaisen noutajan Sirun karvanlähtöpesussa täydellisesti. Tässä kuvat turkista ennen ja jälkeen pesun:

Näin suoritetaan karvanlähtöajan pesu kotioloissa:

1. Kastele koira huolellisesti suihkun avulla, kastele myös mahanalunen, tassut ja pää (varo, ettei vettä mene korviin).
2. Ota käteesi Hessu palashampoo ja hiero palaa koiran turkkiin edestakaisin ja pyörivin liikkein. Hiero aivan pohjaa myöten. Jatka vaahdon hieromista vielä käsillä.
3. Käy palalla läpi mahanaluset, kainalot sekä tassut. Tassujen pesu isommalla koiralla sujuu helposti Hessu palashampoolla niin, että hierot palaa jokaisen tassuanturan väliin ikäänkuin jokaisesta kulmasta käsin. Näin shampoota menee joka paikkaan. Pese myös pään ja kaulan alue, mutta varo shampoon joutumista silmiin.
3. Anna shampoon hoitavien ja rauhoittavien ainesosien vaikuttaa samalla kun hierot koiraa rauhoittavasti muutaman minuutin.
4. Sitten perusteellinen huuhtelu. Hessu palashampoo huuhtoutuu todella helposti ja huuhteluveden väristä huomaat, milloin olet huuhdellut tarpeeksi. Suihkuta hyvin kainalot ja tassuanturoiden välit.
 
5. Seuraavaksi ota käteesi Maisa palahoitoaine ja kastele se märäksi. Hiero hoitoainepalaa turkkiin niin, että sitä päätyy myös koiran ihoon. Anna hoitoaineen vaikuttaa muutama minuutti.
6. Huuhtele hoitoaine pois. Huuhtelu vedellä aktivoi palahoitoaineen emulgaattorin, joka levittää hoitoainetta vielä tasaisemmin ja tekee kovasta hoitoaineesta vesiliukoisen. Huuhteluvesi ikäänkuin vaahtoaa ja huuhtelu siis tehostaa hoitoaineen imeytymistä. Palahoitoaineen hoitavat ainesosat saavat tästä emulgoinnista moninkertaisen hoitavuuden. Hoitoaineessa on mm. panthenolia, joka rauhoittaa kutinaa ja kosteuttaa ihoa ja karvaa, sekä jojobaöljyä joka saa turkin hohtamaan ja vahvistumaan.
4. Kuivaa pyyhkeellä sekä tarvittaessa föönillä. Tehokkaat trimmausföönit voivat toimia alusvillaisen turkin karvanlähdön aikana loistavasti. Kun föönissä on tarpeeksi tehoa, se lennättää irtokarvat pois. (Tämä kannattaa tehdä huoneessa, joka on helposti siivottavissa, nimittäin karvaa löytyy sitten aivan joka puolelta. Suojaa myös omat hengitystiesi kasvomaskilla prosessin ajan). 
5. Palkitse koira reippaasta käytöksestä jotta pesuhetkestä jäisi mukava muisto. Muista myös, että pesua pelkäävä koira pysyy rentona, jos itse olet rento. Koira aistii sinun tunteesi ja jos sinua jännittää niin se tarttuu taatusti koiraasi. 
Palalla pesemisessä on monta ällistyttävää etua, jotka huomaa vasta kun on itse sitä ensimmäisen kerran kokeillut. Monet koiranpesijät kokevat suuren helpotuksen tunteen ensimmäisestä pesusta ja vannovat, etteivät vaihda palaa pois enää koskaan.
Palalla pesemiset lyömättämät edut:
1. Sinun ei tarvitse enää koskaan miettiä liuoksen vahvuutta tai laimentamista. Palasta irtoaa juuri sopiva määrä shampoota eikä yliannostelun riskiä ole.
2. Sinulle ei koskaan enää synny tuotehukkaa kaatuneen shampoopullon muodossa. Koira voi liikuskella rauhassa pesun aikana, koska hän ei pysty kaatamaan shampoopulloa. Samalla te molemmat olette rennompia.
3. Voit pitää koko pesun ajan koiraasi paikallaan toisella kädelläsi, sillä tarvitset vain yhden käden pesemään koiraa. Sinulta jää kokonaan pois pullon kanssa leikkimisen stressi kun kaikki tarvittava pysyy yhdessä kädessä.
4. Mahanaluset, kainalot sekä tassuanturoiden välit peseytyvät perusteellisesti ja helposti kun sinun ei tarvitse taistella nesteshampoon kanssa painovoimaan vastaan. Koirasi ja sinä nautitte molemmat pesusta kun teillä on jatkuva ihokosketus toisiinne ja sinulla on hyvä mieli helposta pesutavasta.
5. Koirien palatuotteet ovat vedettömiä, eli ne ovat kevyitä ja helppoja tuotteita. Palatuotteisiin ei myöskään tarvitse lisätä säilöntäaineita, jotka herkistävät iho-ongelmille.  Palatuotteissa luonnon omat raaka-aineet pääsevät loistamaan tehokkuudellaan ja ne vaikuttavat välittömästi heti pesun aikana. 

Siru koiran turkki tuli upeaan kuntoon pesun jälkeen

Turkki oli puhdas, kiiltävä ja elinvoimaisen näköinen. Sirun kokema kutina loppui kokonaan yhteen pesuun. 

Suosittelen kaikille karvanlähdöstä kärsiville kotitalouksille tätä pesua lämpimästi. Koiran karvanlähtö on täysin luonnollista ja sitä ei voi mitenkään lopettaa tai estää, mutta koiran hyvinvointiin ja karvanlähdön aiheuttamaan kutinaan ja epämukavuuteen voi vaikuttaa oikeilla tuotteilla. 

Haluatko katsoa karvanlähtöpesun youtubesta?

 

 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Liity Elsan Saippuaklubiin

Saat ensitilauksestasi 10% alennuksen. Lähetämme sinulle
tarinoita ja tarjouksia sähköpostiisi n. 2 kertaa kuukaudessa. Ansaitset myös
mahdollisuuden olla mukana uutuustuotteiden testiryhmissä ja tuotepakettien
arvonnassa 4 kertaa vuodessa. Seuraava arvonta 12.7.2024, jolloin arvomme VUODEN
SAIPPUAT!