Heleyttä iholle porkkanasta. Tee itse kuoriva kasvonaamio.

Heleyttä iholle porkkanasta. Tee itse kuoriva kasvonaamio.

Porkkana,

jota tieteellisesti kutsutaan nimellä Daucus carota, on juurikasvi, jolla on joka hoitaa ihoa sekä sisäisesti nautittuna, että ulkoisesti käytettynä. Se on yksi tärkeimmistä provitamiinin, beetakaroteenin lähteistä ravinnossa. Se sisältää myös B- ja C-vitamiineja sekä kivennäisaineita, kuten kaliumia, magnesiumia ja fosforia.

Porkkana-kaura kasvosaippuan tarinaa.

Kirjoittaja on Elsan Ekopajan perustaja Mari Tiira

Mari Tiira

Rakastan puutarhurointia. Kerään talteen kesän vitamiinit ja myös villit luonnon antimet, kuten vuohenputket ja nokkoset. Keväällä valmistan parsaa horsman aluista.

Kasvimaa Elsan Ekopaja

Minulla on pieni kasvimaa kotipihalla, jossa kasvaa perunaa, porkkanaa, kehäkukkaa, kurpitsaa, herneitä, yrttejä, tomaattia ja kurkkuja. Poikani Oskar rakensi kuivalle sorapihallemme vuosia sitten kohopenkit laudoista. Kohopenkeissä kasvu lähtee keväällä aikeisemmin käyntiin, ja niiden hoito on helppoa selkävaivaisellekkin. Hoidan kohopenkkieni multaa lisäämällä sinne kanalasta pehkua, sekä fermentoitua kompostia, jota meille tuottaa hyvin mielenkiintoinen systeemi, nimeltä bokashi. Kiertoviljely onnistuu kasvulaatikoissa myös loistavasti, jolloin niiden multa ikään kuin ravitsee itse itseään.
Kasvimaallani ei siis käytetä torjunta-aineita, eikä teollisia lannotteita. Siksi ihoni pitää tuotteista, jota multavat kasvupenkit tuottavat ihmeellisen runsaslukuisesti, pieneen kasvupinta-alaan nähden.

Porkkanan nosto

Minusta on todella maadoittavaa käyttää oman kasvimaan tuotteita sekä sisäisesti, että myös ihonhoidossa. Lokakuussa oli taas aika nostaa kasvimaan porkkanat ja olin oikein tyytyväinen tämän vuoden satoon.

Katso video porkkanasadon keruusta täältä:

Käsittelen saippuaan tulevat porkkanat niin, että ensin puhdistan ja kuorin porkkanat tarkkaan, sitten paloittelen ne ja keitän runsaassa vedessä. Keitinvesi otetaan talteen ja se toimii vetenä saippuanvalmistuksessa. Keitetyt porkkanat survotaan sauvasekoittimella hienoksi soseeksi ja lisätään saippuaan valmistuksen loppupuolella. Näin saamme parhaat edut oman kasvimaan porkkanoista suoraan sinun kasvosaippuaasi. 

 Porkkanan edut kasvojen ihon hoidossa.

 1. Porkkana puhdistaa ihoa sekä sisäisesti että ulkoisesti
 2. Porkkana parantaa ihon hehkua. Porkkanan oranssin värin takana on Beeta-karoteeni, sekä lykopeeni, jotka vähentävät tummia läiskiä ja hoitavat ihon terveyttä buustaamalla ihosolukon uudistumista. Näin porkkana palauttaa iholle sen luonnollisen hehkun.
 3. Porkkana suojaa ja hoitaa kuivaa ihoa vahvistaen ihon omaa suojaa.
 4. Porkkana pienentää ihohuokosia ja vähentää tukkeutuneiden huokosten määrää.
 5. Porkkanan nuorentaa. Porkkana lisää kollageenin tuotantoa iholla ja suojelee ihosoluja oksidatiiviselta stressiltä.
 6. Porkkana hoitaa tulehdusta, myös akne-ihoa. Porkkanan tulehdusta estävät vaikutukset hallitsevat akneen liittyvää tulehdusta. Lisäksi viinihappo toimii luonnollisena kuorinta-aineena ja ehkäisee aknea.
 7. Porkkana auttaa atooppisen ihon hoidossa. Atooppinen ihottuma tai ekseema on tulehduksellinen tila, joka aiheuttaa punaista, kutiavaa, hilseilevää ihottumaa kehon eri osiin. Luteoliini, eräänlainen flavonin ja fenolihappojen tyyppi sekä porkkanoissa oleva beetakaroteeni, ovat tehokkaita tulehdusta ehkäiseviä aineita, jotka voivat auttaa hoitamaan ihon tulehdussairauksia.
 8. Porkkana suojelee ihoa auringonsäteiltä lisäämällä epidermiksen melaniinipitoisuutta.

Kuinka hyödynnät Porkkanaa ihosi kauneudenhoidossa?

 1. Käytä aamuin illoin Porkkana-kaura kasvosaippuaa kasvojesi puhdistuksessa.
 2. Syö porkkanoita, linkoa niistä mehua, keitä tai soseuta.
 3. Tee kasvonaamio porkkanasoseesta, reseptejä artikkelin loppuosassa.

Kuinka käytät porkkana-kaura kasvosaippuaa?

Elsan Ekopajan Porkkana-kaura kasvosaippua sopii kaikenikäisille kasvojen ihoille. Porkkana hoitaa herkkää, tulehtunutta ihoa, ja lisää heleyttä ja kimmoisuutta.  Porkkana-kaura kasvosaippuaa voi käyttää, jos iho on rasvaisuuteen taipuva, tai pinnaltaan kuiva ja kosteutta janoava. 

Elsan Ekopajan verkkokauppaan:

Kasvosaippua

Käyttöohje: Vaahdota kasvosaippuaa kostutetuilla käsillä ja vaahdota vielä lisää käsissä. Levitä kermainen vaahto kasvoille pyörivin liikkein. Huuhtele vedellä tai märällä liinalla. 

Vedenpitävän silmämeikin poistamiseen ennen pesua suosittelemme esim. kookosöljyä. Näin saat kokonaan luonnollisen kasvojenpuhdistuksen.

Käytä porkkana-kaura kasvosaippuaa aamuin illoin saavuttaaksesti hehkuvan ja vastustuskykyisen ihon. Iltaisin pesun jälkeen suosittelen levittämään kasvojen iholle Elsan Ekopajan Sheavoita. Aamulla kasvot ovat ihanan pehmeät, ja meikki on helppo levittää. 

Elsan Ekopajan verkkokauppaan:

 Porkkana-kaura kasvosaippua

 

Ohje kuorivaan, heleyttä lisäävään kasvonaamioon:

Porkkana-kaura kasvonaamio

-Pala keitettyä porkkanaa

-2 rkl kaurahiutaleita

-1 tl hunajaa

Soseuta naamion ainekset joko tehosekoittimella, tai maustemortellilla. Hiero tahnaa kasvoille pyörivin liikkein. Anna naamion vaikuttaa n. 15 minuuttia ja huuhtele vedellä pois. Pese kasvot lopuksi Elsan Ekopajan Porkkana-kaura kasvosaippualla ja sivele iholle Elsan Ekopajan Sheavoita. 

Katso video porkkana kasvonaamion valmistuksesta täältä:

Kerro minulle, aiotko tämän artikkelin perusteella lisätä porkkanaa ruokavalioosi, tai ihonhoitorutiiniisi? 

Käytätkö sinä Porkkana-kaura kasvosaippuaa? Kertoisitko minulle kommentteihin, mitä hyötyä olet saanut kehittämästäni kasvosaippuasta?

Syksyisin terveisin,

Mari Tiira

 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Liity Elsan Saippuaklubiin

Saat ensitilauksestasi 10% alennuksen. Lähetämme sinulle
tarinoita ja tarjouksia sähköpostiisi n. 2 kertaa kuukaudessa. Ansaitset myös
mahdollisuuden olla mukana uutuustuotteiden testiryhmissä ja tuotepakettien
arvonnassa 4 kertaa vuodessa. Seuraava arvonta 12.7.2024, jolloin arvomme VUODEN
SAIPPUAT!